Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Do kraja godine poduzet će se 104 mjere. Očekujemo uštedu od 1,5 milijardi kn za hrvatske poduzetnike

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.01.2017.
u 10:51

– To je važan preduvjet za korištenje sredstava iz EU. Usvajanjem dokumenta stvaramo preduvjete da idemo ukorak s kružnim gospodarstvom – kazao je Plenković.

 Vlada je na današnjoj sjednici usvojila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva i prijedlog odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine.

 Vlada je prihvatila Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. do 2022. godina koji se temelji na kružnom gospodarstvu, a premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je prihvaćanje Plana važan preduvjet za korištenje sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, ukupno od oko 475 milijuna eura. "Usvajanjem dokumenta stvaraju se preduvjeti da se ide u korak s kružnim gospodarstvom, novim konceptom koji uvažava i razvoj industrije i gospodarstva, ali isto tako vodi brigu o zaštiti okoliša i prirode na razini Europske unije i na taj način stvara i nova radna mjesta", rekao je na sjednici Vlade premijer Plenković.

Ističe kako će Plan omogućiti da se na kvalitetan način rješavaju pitanja gospodarenja otpadom te će pomoći u pogledu funkcioniranja već izgrađenih centara za gospodarenje otpadom, kao i onih čija je izgradnja u tijeku te oko izrada studija izvodljivosti za one koji tek slijede. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je kako se Plan gospodarenja otpadom temelji na kružnom gospodarstvu koje će, kaže, omogućiti razvoj industrije recikliranja, otvaranje novih zelenih radnih mjesta i ispunjavanje  preuzetih EU obveza glede recikliranja,

Naglasak je, sukladno EU politikama, na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom - sprječavanju nastanka otpada, ponovnoj uporabi, recikliranju i kompostiranju, a okosnica novog sustava trebali bi biti reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima, u kojima će se za reciklažu pripremati odvojeno prikupljeni otpad. Važne mjere iz Plana su prikupljanje otpada na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini, te uvođenje naknade za odvajanje komunalnog otpada, Za neizgrađene centre za gospodarenje otpadom potrebno je prilagoditi kapacitete i sadržaje s ciljevima ovog Plana zbog čega je za svaki potrebna studija izvodljivosti. Za provođenja mjera iz Plana trebat će, predviđeno je, nešto više od 5 milijardi kuna. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da će se u ovoj godini provesti 104 mjere koje bi trebale poduzetnicima donijeti uštede od 1,5 milijardi kuna. Rekao je to u vezi s prijedlogom akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva i prijedlogom o osnivanju Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja, koji se nalaze na dnevnom redu sjednice Vlade.

"Ovo je napor Vlade u duhu najave da će 2017. biti godina poduzetništva, da ćemo fokus staviti na realni sektor i na kreiranje povoljnije klime za poslovanje u Hrvatskoj i ulagače", kazao je premijer.

Najavio je da će se do kraja ove godine poduzeti 104 mjere na temelju kojih se očekuju uštede do 1,5 milijardi kuna za poduzetnike. "Riječ je o našem sustavnom planu. Nakon njega uslijedit će dodatne aktivnosti glede regulatorne reforme", istaknuo je Plenković. 

>>IPO HEP-a najbolji je način da se osigura novac za vraćanje Ine

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
11:28 05.01.2017.

Plenkoviću, obićni građani bi bilo jako zadovoljno kada bi iznova definirali sve mirovine koje nisu proizašle iz rada, od braniteljskih do sportskih. Prema prosjecima, jedni obespravljeni umirovljenici su oni koji su svoje mirovine sami zaradili. Hitno je potrebno usklađivanje.

KR
kresimirn
10:54 05.01.2017.

kruznim gospodarstvom ? da bi se zatvorio krug, moraju funkcionirati stupovi drustva, a nasi su stupovi utemeljeni ko.....

AA
alan.alanh
10:51 05.01.2017.

dvije mjere tjedno Plenky

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije