Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković najavio pomoć za gotovo milijun građana: 'Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna'

Zagreb: Održana 180. sjednica Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.12.2022.
u 11:53

Govoreći o cijenama goriva, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako benzin sada stoji manje od 10 kuna, odnosno 9,63 kune. "Podsjećamo, da nema naših mjera, praktički bi sve ovo danas bilo oko dvije kune skuplje", kazao je.

Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćeni su prijedlozi odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata te osobama stradalima u potresu.

Na početku sjednice uvodno se obratio premijer Andrej Plenković te čestitao nogometnoj reprezentaciji na uspjehu na Svjetskom prvenstvu. "Hrvatska je dobila dodatni brending kakav bi malo koji drugi napor mogao uz sav trud i približno imati u odnosu na ove fantastične rezultate nogometne reprezentacije", kazao je pa se osvrnuo na druge teme.

"Naša gospodarska politika omogućila je da se povećaju plaće i mirovine, i to znatno. Sve to pridonijelo je tome da unatoč inflatornim pritiscima pomognemo onima kojima je kriza najteže pala te očuvamo socijalnu koheziju u društvu", naveo je. 

Govoreći o cijenama goriva, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako benzin sada stoji manje od 10 kuna, odnosno 9,63 kune. "Podsjećamo, da nema naših mjera, praktički bi sve ovo danas bilo oko dvije kune skuplje", kazao je.

Osvrnuo se na misiju EUMAM te istaknuo kako je 54 zastupnika glasalo protiv ili se nije uključilo. 

"Sitni oportunistički unutarnjopolitički kratkovidni razlozi, nijedan logičan, napravili su malu ogradu na inače konzistentnoj politici Vlade, parlamentarne većine, o podršci Ukrajini koja je žrtva brutalne ruske agresije već 300 dana", ističe. 

Zahvalio je onima koji su glasovali "za" te nastavio: "Ovih 54 zastupnika neka se pogleda u ogledalo i neka prati ono što rade savezničke zemlje, EU, NATO... Neki njihovi sitni unutarpolitički razlozi pokazat će se na kraju smiješnima, a stigma i ljaga dugo će ih pratiti. O tome ćemo govoriti kadgod bude prigoda, da se ne zaboravi." 

Plenković je najavio kako je Vlada odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći

"Cilj je uštede preusmjeriti ciljnim skupinama u društvu kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje imaju socijalni karakter, obuhvaćaju umirovljenike, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Obuhvatit ćemo gotovo milijun korisnika, građana. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna", istaknuo je. 

"Donijet ćemo odluku kojom ćemo dati jednokratnu novčanu pomoć stradalima u potresu, onima koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju. To ćemo povezati s nastavkom paketa mjera koje držimo praktički dvije godine, a riječ je o otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, o korištenju autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, produženju besplatnog prijevoza vlakom i otpisu potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe", dodaje. 

"Sve to govori o uštedama koje su učinjene, ali i o politici Vlade da načelo solidarnosti, koje je temelj društva, bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu proračuna i da na ovaj način pomognemo velikom broju sugrađana kojima će to olakšati premoštavanje krize", ističe premijer. 

Na Vladi je prihvaćen Prijedlog zaključka u vezi s provedbom otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima za siječanj, veljaču, ožujak, travanj, svibanj i lipanj 2023. godine, a koji je predstavio ministar Davor Filipović.

Također, prihvaćeni su Prijedlog zaključka o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, Prijedlog zaključka o produženju besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta te Prijedlog zaključka o zaduženju Hrvatske radiotelevizije za otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalima na potresom pogođenim područjima. Sva tri zaključka odnose se na razdoblje siječanj, veljača, ožujak, travanj, svibanj i lipanj 2023. godine. 

Novi paket pomoći

Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života predstavio je ministar Marin Piletić

"Predlaže se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovina ostvarenih u RH, kao i u inozemstvu ako imaju prebivalište u RH, koji nisu zaposleni, čija ukupna mjesečna mirovinska primanja ne prelaze iznos od 4360 kuna. Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 1200 do 400 kuna", kazao je, a prijedlog je prihvaćen. 

Piletić je, također, predstavio Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi. 

"Kako bi se ublažile posljedice rasta troškova života, predlaže se donošenje odluke. Jednokratno novčano primanje iz ove odluke isplatit će se korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi u iznosu od 1000 kuna, a isplata će se izvršiti u prosincu ove godine", naveo je. Prijedlog je na Vladi prihvaćen. 

O Prijedlogu odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata govorila je državna tajnica Željka Josić

"Ovom odlukom predlaže se isplata jednokratnog novčanog primanja kao socijalne pomoći obiteljima koje su izložene ekonomskoj nestabilnosti i riziku od siromaštva", navela je.

"Ovom mjerom obuhvatit ćemo 250 tisuća djece i pomoći ćemo korisnicima ove mjere kojih je 125 tisuća. Sredstva su osigurana u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna", dodala je. Prijedlog odluke je prihvaćen. 

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama stradalima u potresu. "Ovom odlukom dodijelit će se ukupan iznos od 15 milijuna kuna za pomoć osobama koje se nalaze u privremenom smještaju", naveo je ministar Ivan Paladina.

"Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći, sukladno odluci, ostvarit će osobe koje su 1. prosinca 2022. godine bile u statusu korisnika privremenog smještaja i to u iznosu od 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu", dodaje Paladina. 

Komentara 30

TO
ToVuS
12:39 22.12.2022.

Dokad ćemo gledat ovog jugonostalgičara..nek seli u Brisel.

DU
Deleted user
12:35 22.12.2022.

Kaj veli diler ruskim plinom o šamarčini koju je prije koji dan dobio u Saboru?

DU
dufour
12:24 22.12.2022.

Plenković i Božinović- na čijem li su platnom spisku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije