Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
covid-19

U Hrvatskoj 54 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo šest osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: POOL
1/11
14.04.2020.
u 14:08

– Da bismo počeli relaksirati mjere, potrebno je da imamo pad nekoliko dana zaredom. Imali smo blagi silazni trend, a onda nam se dogodio Split – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

 U Hrvatskoj je 54 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 1704 oboljelih od COVID-19.

U Hrvatskoj je 54 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 1704 slučajeva. "Imamo od jučer šestero preminulih, svi bolesnici imali su kronične bolesti, na respiratoru su 34 osobe, ukupno je 415 oporavljenih, hospitaliziranih je 357", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Preminuo je jedan bolesnik, 1960. godište u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba 1951. godište, u Splitu ženska osoba 1935. godište iz Doma za starije osobe, muška osoba 1941. godište iz Doma za starije osobe u Dicmu i u Dubrovniku dvije osobe 1939. i 1946. godište", kazao je Beroš. Prosječna dob bolesnika je 49,94 godine, a vidi se porast u broju oboljelih žena te je on sada 51,3 posto.

"Nama se dogodio proboj virusa u Dom u Splitu s velikim brojem oboljelih. Potom smo donesli nove mjere. Sada su u tijeku korekcije, modifikacije mjera, većina mjera se provodi. Dok doznamo koliko domova može prijeći na određeni način rada, do tada će ostati na snazi ovaj tekst, ali kada iskomuniciramo s ljudima na terenu, mjere ćemo malo modificirati", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Zaštitna oprema svima je distribuirana

"Koliko je nama poznato, Stožer je distribuirao zaštitnu opremu domovima. Mi nismo bili na terenu i ne znamo koliko se koristi. Preko naših ljudi to ćemo provjeriti. Ako je nema dovoljno, provjerit ćemo i distribuirati još zaštitne opreme", odgovorio je Capak na pitanje o tome je li istina da se u nekim domovima ne koristi zaštitna oprema.

"Prije pet dana poslali smo Ministarstvu za demografiju opremu, a oni su je poslali domovima u kojima se probio virus. Tijekom današnjeg dana raspoređuje se oprema koja je stigla u subotu u zdravstvene ustanove, pa tako i u domove za starije i svim objektima socijalne skrbi", kazao je Trut dodajući da poziva sve djelatnike da se koriste opremom.

"Mi kontinuirano imamo deset posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja", rekao je Capak.

"Koji ministar bi bio najbolji za borbu protiv epidemije?" Mislim da je to ministar zdravstva, a u ovom trenutku sam to ja. Osim mene, pomoćnica ministra je osoba koja je član Stožera. Osobno smatram da kao ministar moram prisustvovati radu Stožera. Sve ono što je učinjeno, učinjeno je za spašavanje ljudskih života", kazao je Beroš na pitanje zašto ministar zdravstva nije član Stožera.

U Udbini je situacija dobra

"U Ličko-senjskoj županiji situacija je dobra. Infekt u Udbinu je došao u trenutku nakon potresa u Zagrebu od jedne osobe koja je zarazila dvije obitelji. Među zaraženima su osobe iz dvije obitelji od kojih je jedna osoba povezana s vatrogasnom zajednicom. Nema opasnosti da se zaraza proširi u dom za starije. Koliko je meni poznato, testiranje u Udbini je dostupno", kazao je Capak.

Za relaksiranje mjera potreban je pad nekoliko dana zaredom

"Da bismo počeli relaksirati mjere, potrebno je da imamo pad nekoliko dana zaredom. Imali smo blagi silazni trend, a onda nam se dogodio Split. Kakva će biti situacija u vrijeme kada bi se trebala održati državna matura, ne možemo znati. No to bi bilo moguće održati u skladu s epidemiološkim mjerama", kazao je Capak. 

Ključne riječi

Komentara 52

Avatar niwrad
niwrad
14:02 14.04.2020.

Pošto znamo da koronu prehoda 80 posto zaraženih i pobijediti ju može čak i bakica od 107 godina, dok je samo dio kroničnih bolesnika ugrožen, donesite mjeru da svi ugroženi moraju u karantenu, a nas ostale konačno ostavite na miru.

CH
chanchir
14:05 14.04.2020.

ovo vise ne gledam,,,,,,pocelo mi slicit na HDZ reklamu,,,,hvala na pitanju i hvala vladi

JO
joshua
14:47 14.04.2020.

Nw, westerner, Covid je smrtonosniji i zarazniji od gripe, a ako mislite da ubija samo kronicne bolesnike, onda ste u zabludi. Rizicni su i astmaticari, pretili, osobe s povisenim tlakom... mozda mislite da ste neunstivi -ja znam da nisam, kao ni vecina ostalih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije