Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković najavio: 'Vlada će danas predložiti novog načelnika Glavnog stožera'

Zagreb: Održana sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/13
29.02.2024.
u 13:39

Premijer Andrej Plenković spomenuo je kako je završen upis trezorskih zapisa: "Ovo je treća epizoda. Najprije državna obveznica, upis trezorskih zapisa, sada drugi. Interes građana nadmašio je očekivanja"

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su dva prijedloga zakona koje će Vlada uputiti u hitnu saborsku proceduru – prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predlaže produljenje primjene snižene stope PDV-a od 5 posto za isporuku prirodnog plina, te izmjene i dopunu Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva kojima se predlaže ukidanje vodnoga doprinosa. Na dnevnom je redu i više konačnih prijedloga zakona, među njima i izmjena i dopuna Kaznenog zakona (EU) kolokvijalno poznatog kao "lex AP". Banski dvori već su ranije najavili da će za drugo saborsko čitanje toga zakona, a vezano uz curenje informacija iz istraga, dodati odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Na početku sjednice, uvodno je govorio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na sjednicu Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV) na kojoj se razmatrao proces pristupanja Organizaciji za europsku suradnju i razvoj (OECD-u). "Vjerujem da ćemo kroz dvije godine dovršiti proces pristupanja u ovu jedinu preostalu veliku međunarodnu organizaciju čime ćemo zaokružiti osnaživanje položaja Hrvatske", naveo je Plenković. 

"Naša je projekcija da će se gospodarski rast nastaviti", naveo je, govoreći o rastu BPD-a, te se osvrnuo na rat u Ukrajini. "Svi prijatelji u EU i NATO-u žele i dalje snažno podržavati Ukrajinu, uključujući i vojnu pomoć bez da to podrazumijeva lažne špekulacije o slanju vojnika, bilo hrvatskih, bilo drugih. Nastavak podrške onako kako to Vlada radi protekle dvije godine", kaže. 

"Važan podatak je da smo proteklih dana svjedočili ekshumaciji nestalih šest osoba", dodao je pa zahvalio ministru Tomi Medvedu. "Važno je da se pronađu posmrtni ostaci svih onih kojih, nažalost, više nema nakon Domovinskoga rata", dodaje. 

Spomenuo je i kako je završen upis trezorskih zapisa: "Ovo je treća epizoda. Najprije državna obveznica, upis trezorskih zapisa, sada drugi. Interes građana nadmašio je očekivanja". 

Govoreći o curenju informacija u nejavnoj fazi kaznenoga postupka, Plenković je rekao: "Ovaj prijedlog je nastao s ciljem zaštite pretpostavke nevinosti okrivljenika, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka te prava na pravični postupak. Ono što otklanjamo su tvrdnje da je namjera ograničavanje medijskih sloboda. Takve su teze netočne i ne proizlaze iz predložene zakonske norme". 

VEZANI ČLANCI:

"Hrvatska slijedi pravnu praksu velikog broja europskih država, uključujući zemlje najrazvijenijih demokracija poput Njemačke, Austrije, Francuske... U zemljama koje se temelje na vladavini prava, postupci se ne vode pred medijima, već za to nadležnim institucijama", dodao je. 

Potom je najavio jedno kadrovsko pitanje te rekao: "Vlada će danas, sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike, predložiti novog načelnika Glavnog stožera HV-a. Riječ je o generalu Tihomiru Kundidu. Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao predsjednik Republike. Razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika Republike. Riječ je o časniku HV-a, hrvatskom branitelju". 

"Na temelju dogovora koje je vodio potpredsjednik Anušić, očekujemo da predsjednik Republike prihvati vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije. To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e, gospodin Markić", ustvrdio je Plenković. 

GALERIJA Ovo je jedini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini koji na sebi ima kipove

Zagreb: Održana sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
1/14

Komentara 1

DU
Deleted user
14:40 29.02.2024.

Predlažem da urara stavite za načelnika Glavnog stožera, naime da nam akcije budu pravovremene i točne a da bi nam vojska bila u treningu tu imamo Anušića trenera sportske rekreacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije