Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Vlada ispravila nepravdu prema umirovljenicima, ukida se i imunitet za ministre za koruptivna djela

Plenković: Predložit ćemo ukidanje imuniteta za sve koruptivne radnje za sve članove Vlade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/14
Autori: Vecernji.hr , Hina
06.05.2022.
u 11:53

Vlada će donijeti i odluku o osiguravanju nastavka financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje uslugu koriste na temelju projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda te izmijeniti odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da će Hrvatskoj članstvo u eurozoni, odnosno uvođenje valute euro, biti pozitivno te će omogućiti da se lakše i kvalitetnije prebrode izazovi. Premijer je u uvodnom govoru na sjednici Vlade kazao da su u srijedu održali sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, istaknuvši da očekuje da Sabor usvoji taj zakon.

"Smatramo da nam je u ovakvoj krizi članstvo u Eurozoni plus i da će nam omogućiti da lakše i kvalitetnije prebrodimo izazove pred nama", kazao je premijer. Istaknuo je da će na sjednici prihvatiti i izmjene Zakona o Vladi koje su najavili na početku drugog mandata.

"Najbitnije je da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložiti ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članove Vlade", najavio je Plenković. Dodaje da će usvojiti i kodeks ponašanja državnih dužnosnika u izvršnoj vlasti, naglasivši da je kodeks važan za podizanje standarda postupanja na najvišu razinu.

Vlada je u petak na sjednici predložila izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako je riječ o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti i usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

"U skladu s programom Vlade, ukidamo imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica o izmjenama zakona koje su upućene u saborsku proceduru.

Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

Izmjene Vlada predlaže radi jačanja preventivnih antikoruptivnih mehanizama, a ispunjavaju se i preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a (Skupina država protiv korupcije).

Njima se preciznije uređuju ovlasti i dužnosti glavnog tajnika Vlade te status posebnih savjetnika i članova savjeta koje osniva Vlada.

Propisuje se tko može biti imenovan za člana savjeta, a da podaci o članovima savjeta i posebnim savjetnicima moraju biti javno objavljeni.

Posebni savjetnici i članovi savjeta morat će potpisati Izjavu o interesima i nepristranosti, a na taj se način, ističe Malenica, uređuje kako oni moraju obavljati svoje poslove. "Posebno se uređuje pitanje njihove nepristranosti i izbjegavanje sukoba interesa", naglasio je.

Kodeks ponašanja državnih dužnosnika

Vlada je usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojim su utvrđena etička načela i pravila ponašanja na temelju kojih oni trebaju postupati tijekom obnašanja dužnosti te je uređen sastav i djelokrug rada nadzornog tijela – Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Kodeksom koji predlažemo, kaže Malenica, jačamo preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa i jačanja odgovornosti dužnosnika u obavljanju povjerene dužnosti.

"Kodeks je dodana vrijednost već postojećem pravnom okviru u području sprečavanja sukoba interesa, prava na pristup informacijama, fiskalnoj odgovornosti i području suzbijanja korupcije jer njime jačamo integritet visokih dužnosnika", rekao je.

Kodeksom se uspostavljaju jasna pravila ponašanja dužnosnika u pogledu deklariranja interesa i imovine, zabrane primanja darova, kontakata s trećim osobama, nagrada i priznanja.

Vijeće za primjenu Kodeksa imenovat će Vlada, a jednom godišnje ono će Vladi podnositi izvješće, dodao je Malenica.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama (EU) kojima se taj zakon usklađuje s Direktivom o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora.

Taj je zakon, istaknuo je ministar, važan instrument osiguranja transparentnosti tijela javne vlasti, a predloženim su izmjenama napravljeni iskoraci u implementaciji.

06.05.2022., Zagreb - U nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je 117. sjednica vlade. Ivan Malenica Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Tijek sjednice: 

11:45 – Odlukom Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata uređena je isplata energetskog dodatka od 400 do 1200 kuna korisnicima mirovina ostvarenih u RH. Međutim, zbog redovitog usklađivanja mirovine za 2,24% od siječnja ove godine, utvrđen je određen broj korisnika koji zbog usklađivanja neće ili ne bi trebali primiti energetski dodatak ili će ostvariti pravo na manji iznos zbog prelaska u viši razred obuhvata korisnika. Stoga se ovom odlukom predlaže izmjena iznosa najviše ukupnog mirovinskog primanja s predviđenih 4000 na 4100 kuna iznad kojeg korisnici ne ostvaruju pravo na tzv energetski dodatak – rekao je ministar Marin Piletić.

Dodao je da su za isplatu predviđena sredstva od 480 milijuna kuna i to za više od 735 tisuća umirovljenika.

11.30 – Mi smatramo da nam je u ovakvoj krizi članstvo u eurozoni plus i da će nam omogućiti da lakše i kvalitetnije prebrodimo sve izazove koji su pred nama – rekao je Plenković govoreći o uvođenju eura na početku sjednice Vlade.

06.05.2022., Zagreb - U nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je 117. sjednica vlade. Premijer Andrej Plenkovic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Plenković je govorio i o donatorskoj konferenciji za Ukrajinu koja je održana u Varšavi

– Na telefonskoj sjednici Vlade podržali smo Ukrajinu još jednom, uz sve ovo što smo do sada učinili, dodatnih četiri milijuna eura sredstava za humanitarnu pomoć, plus zahvala u ime cijele vlade hrvatskim kompanijama Atlantic Grupi, Belupu, Fortenovi, JGL-u, Farmasu, Plivi i Podravki koji će dati doprinos u vodi i lijekovima za Ukrajinu u vrijednosti od milijun eura – rekao je.

– Danas ćemo na sjednici Vlade prihvatiti i izmjene Zakona o Vladi, a ono što je ovdje najbitnije jest da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložiti ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članice i članove Vlade. Ima tu još i niz drugih korisnih i dobrih promjena. Usvojit ćemo i kodeks ponašanja državnih dužnosnika izvršnih vlasti – rekao je u uvodu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:19 06.05.2022.

Prodana duša.

DU
Deleted user
12:16 06.05.2022.

briseliš je spreman sve nas prodati za fotelju...

SH
Shadow_
12:15 06.05.2022.

Počela mu se klimat buduća pozicija u Briselu pa sad kao radi na anti korupcijskim mjerama da popravi dojam u EU d.o.o..mislim da mu je to izgubljena igra već..previše ga stranka umočila u svoje blato..a neka :))) hihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije