Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković opleo po oporbi: 'Vidjeli smo pokušaj grube manipulacije'

Zagreb: SJednica Vlade RH
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.01.2023.
u 12:23

"Dok neki gledaju sa skepsom prema Europi, europeizaciji, Vlada koja vodi jasnu proeuropsku politiku kod svih ključnih tema ostvaruje strateške iskorake", kazao je premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković poručio je danas na sjednici Vlade da ovogodišnja tema obilježavanja sjećanja na žrtve Holokausta – "dom i pripadanje" podsjeća na odgovornost osiguravanja osjećaja doma i pripadnosti za sve građane te suprotstavljanja govoru mržnje. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji se sutra obilježava proglašen je rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2005., a ove godine Ujedinjeni narodi izabrali su "dom i pripadanje“ kao temu vodilju u obrazovanju i sjećanju na Holokaust.

"Ta tema naglašava humanost žrtava Holokausta, čiji je identitet bio oduzet od počinitelja genocida uime ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe", kazao je Plenković. Dodao je da nas ona podsjeća kako "imamo odgovornost da osiguramo osjećaj doma i pripadnosti za sve naše građane, kako u Hrvatskoj, tako i globalno gledajući, da se suprotstavljamo govoru mržnje, antisemitizmu, poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu i da učinimo sve kako bismo spriječili ovakve agresije, ratove i razdore". 

Od 1. ožujka Hrvatska će predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta (IHRA), nevladinim tijelom koje ima 35 država članica i 10 država promatrača. "Ove godine predstavit ćemo temu jačanja obrazovanja, istraživanja i kulture sjećanja na Holokaust", najavio je premijer.

Podsjetio je da je ovog tjedna u Osijeku odano priznanje dr. Kamilu Firingeru, 130. hrvatskom pravedniku među narodima, koji je riskirao vlastiti život kako bi spasio sugrađane židovske vjere, Margitu Fischer te njezinu djecu Lelju i Darka. 

"Važno je spominjati se pravednika, to su bili obični ljudi, koji su prepoznali trenutak i odlučili djelovati te postali primjer ljudske dobrote i onih koji se ne oglušuju na stradanja susjeda", istaknuo je Plenković. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan je kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor i logor smrti Auschwitz-Birkenau.

"Sutra se prisjećamo sustavnog ponižavanja, deportacija i istrebljivanja šest milijuna europskih Židova od 1933. do 1945, od kojih su milijun i pol bila djeca", rekao je premijer dodavši da će potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek biti sutra na Mirogoju.

Plenković je komentirao Zakon o pomorskom dobru o kojem je jučer bilo prvo čitanje u Saboru. "Vidjeli smo pokušaj grube manipulacije dijela oporbenih stranka koje su krenule s lažnom optužbom o nekim skrivenim ciljevima", naveo je o raspravi. 

"Nema ograđivanja plaža, reduciranja prava građana i uvodi se red, daju veće ovlasti lokalnoj samoupravi... Mislim da je jučerašnja rasprava otklonila lažne teze. To je tako kada su svi ti isti akteri u stanju glasati na način da izbjegnu pomoć Ukrajini u ovim teškim trenucima. Onda se nastoje sakriti iza ovakvih lažnih tema koje ne postoje i dovoditi građane u zabludu. Efekt je nikakav, jeftin pokušaj plijenjenja pozornosti, a vidi se u anketi kako oni stoje, a kako HDZ, odnosno Vlada. Mislim da je svima jasno da je riječ o gruboj manipulaciji", dodao je.

"Dok neki imaju skepse prema Europi, europeizaciji, Vlada koja vodi jasnu proeuropsku politiku kod svih ključnih tema ostvaruje strateške iskorake. Ispravna politika u Schengenu, euru, solidarnosti s Ukrajinom, za razliku od ovih koji niti pridonose, niti prate, niti govore istinite informacije i glasaju krivo", kazao je Plenković. 

Informacije o aktualnom stanju vezanom za potres iznio je ministar Tomo Medved. U prethodnih nekoliko tjedana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, kako kaže, provedene su brojne aktivnosti obrane od poplava, dostave hrane potrebitima i slično. 

"Do sada je uloženo više od 265 milijuna eura", istaknuo je Medved. Nastavno na njegovo uvodno izlaganje, Branko Bačić kaže kako je posjetio kontejnerska naselja na Banovini. 

"Rekao sam im da ćemo napraviti i učiniti sve da iduću zimu, do 1. studenoga, budu adekvatno stambeno zbrinuti. Oni su nam prioritet", kaže Bačić. 

"Naš je cilj maksimalno ubrzati obnovu skraćenjem procedura, smanjenjem broja sudionika i poticanjem samoobnove", ističe Bačić. Što se tiče Fonda solidarnosti, Bačić ističe kako će imati redovne koordinacije. Sutra kreće s ministrom zdravstva kako bi prošli projekt po projekt te ocijenili stanje i mogućnosti ubrzavanja obnove objekata koji su u nadležnosti Ministarstva zdravstva. 

"Plan je da polovinom veljače zakon bude usvojen", dodao je. 

Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju iznio je ministar Marko Primorac.

"Vlada je od 7. ožujka već u deset navrata mijenjala Uredbu. S obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijene energenata, predlaže se sniženje visine trošarine na najprodavanije energente za razdoblje do 28. veljače", rekao je, a prijedlog je prihvaćen.

Komentara 23

DU
Deleted user
13:35 26.01.2023.

Plenković je dobar premijer - u zla vremena, doduše... Inače, kad je netko toliko uspješan na vanjskopol. planu, to govori da je "razred za se" - jer se zna ponašati na tradicionalno skliskom vanjskopol. parketu, što ono baš domaći političari naprosto ne mogu. Tamo ne prolazi "žestica", koju oni jedino znaju lansirati. Uostalom, rezultati govore u prilog Plenkoviću - postigao je ono što je bilo baš teško izvedivo, osobito upad u schengen režim, tu smo prošli kroz ušicu igle. I na kraju - pomorsko dobro, da li to znači da ima građanin zvati policiju i da će se kazniti onog tko brani drugima da se kupaju ispred njegove vikendice. Do sada policija nije odveć obadavala takve situacije i mnogi se okuražili, po sistemu nije moje, nemam pravo, ali cimenat tamo je moj. E to bi bio pomak - da mora imati "papire" za takvu drčnost, ako ih pak nema - onda pred sud s njime.

RI
rimac444
16:07 26.01.2023.

Oporba je gore smeće od jakuševca, više smrdi, otrovno, zarazno, a mediji nam serviraju uporno to smeće

Avatar spremno zidam
spremno zidam
13:07 26.01.2023.

Ako si tako siguran da je Zakon OK, daj imaj mooda pa u uvodne odredbe stavi slijedece: “Niti jedna odredba ovog Zakona ne moze u svojoj provedbi dovesti do ogranicenja slobodnog pristupa gradjanima RH bilo kojem dijelu pomorskog dobra, te ce se svaka odluka, propis ili uredba temeljena na ovom Zakonu, a koja bi dovela do takvog ogranicenja, smatrati pravno nistetnom”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije