Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Oporba je jalova i bezidejna. Nemaju niti jedne ideje niti konkretnog rješenja

Zagreb: 251. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.09.2023.
u 13:41

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o interventnoj pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije te uredbu o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u uvodu vladine sjednice ustvrdio da se po stupanju na snagu novog paketa mjera u ponedjeljak, vidi trend smanjenja cijena.

Na početku je govorio i o probijanju druge cijevi tunela Učka. Rekao je kako će se do ljeta iduće godine putovati drugim tunelom što je fantastična vijest za Hrvatsku.

- 200 milijuna eura je koštala izgradnja tunela a isto tako će se nastaviti gradnja dijela do Matulja plus dva vijadukta - rekao je Plenković.

Rekao je kako su boravili i u Osijeku gdje je obnovljena osječka Tvrđa, dodao je i kako su najavili izgradnju KBC-a Osijek. 

Osvrnuo se na izvještaj kreditne agencije S&P koja je potvrdila rejting Hrvatske 'BBB+/A-2' i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne. Ocijenio je da je to potvrda dobrog rada vlade.

- Ovoga vikenda vidjeli smo da je S&P potvrdila kreditni rejting i izglede iz stabilnih pretvorila u pozitivne i time smo na korak do prelaska u najvišu razinu investicijskoga rejtinga - rekao je Plenković.

VEZANI ČLANCI

- Vidi se trend smanjenja cijena - rekao je Plenković i ustvrdio da je to tako ne samo kod proizvoda kojima je vlada ograničila cijene, nego i kod drugih, te da je takav bio "duh i ton" razgovora s predstavnicima trgovačkih lanaca.

Zasada nema poremećaja u opskrbi, dodao je.

Vladin cilj je po njegovim riječima smanjenje troškova potrošačke košarice, što je, kako je rekao, i postignuto.

Podsjetio je i na vladine mjere ograničenja cijena struje i plina za kućanstva, institucije i gospodarstvo.

Sve to po njegovoj ocjeni pretpostavka je za "konkretan pomak" u smanjenju inflacije na mjesečnoj razini.

Spomenuo je i najavu banaka o podizanju kamatnih stopa na štednju, ali ne i onih na gotovinske i stambene kredite.

Govoreći o aktualnom prijepodnevu u Saboru. Rekao je kako su pokazali sve ono što čine za gospodarstvo i građane te očuvanje standarda.

- S druge strane imali smo jalovu, bezidejnu i nemaštovitu opoziciju koja nastoji bez ikakvih argumenata lijepiti etikete korupcije ili veleizdajnika - rekao je.

Dodao je kako oporba dajući kako oporba djeluje u ta dva okvira te da će ih sve više i više ponavljati 'umjesto da nude bilo kakva konkretna rješenja koja bi građanima pomogla'.

- Niti jedne ideje, niti jednog konkretnog rješenja u odnosu na što je vlada napravila proteklih sedam godina - izjavio je Plenković.

- Tu je ta ogromna razlika - objasnio je.

Zagreb: 251. sjednica Vlade Republike Hrvatske
1/8

Vlada je izglasala i interventnu mjeru pomoći zbog Afričke svinjske kuge.

- Jedna od nužnih mjera je i provedba usmrćivanja i uklanjanja svinja na ugroženom području. Provedbom ove odluke omogućuje se isplata svim uzgajivačima, subjektima ili pravnoj osobi koji do sada nisu ostvarili pravo pomoći ili su djelomično ostvarili pomoć iz programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave svinjske kuge - rekla je ministrica Vučković dodajući kako se ovime omogućuje uzgajivačima nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje i nadoknada gubitka za uklonjene svinje od trenutka potvrde pojave bolesti u Hrvatskoj pri čemu se iznos potpore utvrđuje sukladno prema broju, kategoriji i težini uginulih i uklonjenih svinja. 

Ministrica je dodala kako su potrebna sredstva za ovu mjeru procijenjena na 4,5 milijuna eura te da su osigurana u državnom proračunu.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar krcedolac
krcedolac
14:33 21.09.2023.

Koliko je samo Plenkijevih bivših ministara pod istragom zbog kriminala! Sve ljudi od ideja i europskih para....

DU
Deleted user
13:56 21.09.2023.

Ap sa svojim zetoncicima ocito se jako boji oporbe. Nikada ne odgovara na pitanja i samo se hvale onim kaj im najbolje ide - zato ih zovemo kradeze. Ostalo im je samo petnaest posto onih koji ne vide dalje ode od nosa.Svi gradani Hrvatske vide i cuju kaj govori oporba i nemocne napade vladajucih na oporbu.

CH
chemica
14:47 21.09.2023.

Lopovluk nije i ne može biti rješenje koje nudiš godinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije