Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smijeh na sjednici

Petrov u mislima u pregovorima za novu vladu, Oreškoviću čitao krivu točku dnevnog reda

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
14.09.2016.
u 11:00

– Ovakav deficit odavno nismo vidjeli, a Hrvatska može očekivati još pozitivnih vijesti – kazao je Marić.

– Čestitam partnerima na izbornim rezultatima. Nadam se da će se vrlo brzo formirati nova vlada te da će nastaviti sa započetim reformama važnima za budućnost Hrvatske – kazao je na početku 39. sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković.

Riječ je potom preuzeo ministar financija Zdravko Marić predstavivši nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za prvo polugodište 2016. godine i nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2016. godine. 

– Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci izvan je očekivanja. A ukupni prihodi su u porastu za 10%, na što sigurno ima utjecaj i bolja iskorištenost EU fondova. Zabilježili smo 8,1% porasta poreznih prihoda. Hrvatska može očekivati još pozitivnih vijesti – naglasio je Marić.

Prema podacima Ministarstva financija, u prvom polugodištu manjak proračuna konsolidirane opće države, prema nacionalnoj metodologiji, iznosio je 518 milijuna kuna ili 0,2 posto, dok je deficit državnog proračuna u tom razdoblju iznosio 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a i bio je 5 milijardi kuna manji nego u istom razdoblju lani.

– Gospodarski rast u porastu je za 2,8%. Zabilježen je znatan rast proizvodnje, trgovine na malo, nakon dugo vremena bilježimo porast građevine, što utječe i na poboljšanja na tržištu rada. Ovaj rast dolazi nakon šest godina recesije i kumulativnog pada – kazao je Marić, a nadovezao se Orešković: 

– Ovo su najbolji rezultati od 2008. godine. Čestitam svima! Stegnuli smo remen pa se nadam kako će nam i rejting agencije podići rejting.

Članovi tehničke Vlade dobro su se zabavili kad je na red došla 12. točka dnevnog reda – Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu RH za 2015. godinu. Naime, Orešković je najavio tu točku, a tehnički potpredsjednik Vlade, Božo Petrov, zbunio se i iznio izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2015. godini, što je bila tek 13. točka dnevnog reda.

Kolege su ga saslušale bez prekidanja, a kada je završio, Orešković mu je objasnio kako je pogriješio. Petrov se ispričao kroz smijeh, na što su se nasmijali i ostali članovi Vlade.

– O. K., to smo sad čuli, možemo glasati o ovoj točki pa se vratiti na 12. – rekao je premijer.                

>>Petrov: Ne odustajemo od naših 7 zahtjeva, ali prvi razgovori s HDZ-om ulijevaju nadu

Komentara 10

DU
Deleted user
10:35 14.09.2016.

Ako se nastavi trend smanjenja duga države, vanjskog duga, rasta BDP-a, smanjenja nezaposlenosti i rasta zaposlenosti, rast investicija i korištenja našeg europskog novca nitko neće biti za "povratak na staro grčićevanje".

JU
jurajuric116
10:42 14.09.2016.

realno ova tehnička vlada je napravila bolji posel za 10 mjeseci od barem dvije prošle vlade u 8 godina. dobro je ovo da se ne smiju zaduživati i uhljebljivati. odma idu stvari na bolje.

DU
Deleted user
11:23 14.09.2016.

Istina je zapravo da nam je bolje bez politicara nego s njima. Najbolje nam ide kad nema tko potpisivati nova zaduzenja kojima samo servisiraju kamate, a glavnicu vise nitko ni ne spominje. Od puste strucnosti svih do sada pali smo na prosjacki stap. Financije drzave bolje bi vodila kumica s placa! Najbolje u cijeloj prici je to sto nema nikakve odgovornosti za osobe koje su ekonomski upropastile drzavu. Ako upropastis firmu mozes zavrsiti u zatvoru, ako upropastis drzavu kandidiras se na izborima. Svi koji su sudjelovali svojim neznanjem i pogresnim odlukama zive super, dok narod kopa po kontejnerima! A usta su im puna samohvale bez obzira na stranacku pripadnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije