Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. Faber:

Sanader je lupio šakom o stol i vikao da storniram 'Kamione'!

'15.10.2013., Zagreb - Ivo Sanader nastavlja s obranom u slucaju Fimi medija kod sutkinje Ivane Calic na Zupanijskom sudu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
09.12.2013.
u 10:24

Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije, tvrdi da ga je Sanader smijenio jer nije htio spremiti kaznenu prijavu za slučaj "Kamioni" pod tepih. Kaže i kako je Mladen Barišić bio Sanaderov intimus koji je u zgradu Vlade ulazio bez kontrole i kao osoba VIP-statusa.

Bivši ravnatelj policije Vladimir Faber optužio je bivšeg premijera Ivu Sanadera kako je od njega tražio da kaznenu prijavu za slučaj "Kamioni" spremi pod tepih. Faber je svoju optužbu iznio s klupe za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda u predmetu Fimi media.

Sam se javio USKOK-u jer je to bila "njegova građanska dužnost s obzirom na medijske napise koji nisu bili istiniti". Fabera je, naime, zasvrbjelo to što se iz svjedočenja u postupku stvorila slika da drugooptuženi Mladen Barišić nije mogao ući u zgradu Vlade RH bez stroge kontrole. 

No, Faber je posvjedočio da je Mladen Barišić bio Sanaderov intimus koji je u zgradu Vlade ulazio bez kontrole i kao osoba VIP-statusa.

– Zaista neprimjereno galameći Sanader je udario šakom o stol i rekao da moramo stornirati slučaj "Kamioni". Rekao mi je: "Ili ćeš stornirati ili nećeš raditi ovaj posao". Na tom sastanku bio je i T. Karamarko. Karamarko (u to vrijeme ministar unutarnjih poslova) u nekoliko navrata odbio je potpisati moju smjenu tijekom svibnja i lipnja, a onda mi je u lipnju rekao da ne može izdržati pritisak i da mora potpisati moju smjenu, no da se izborio da ostanem raditi u MUP-u jer se govorilo da će me premjestiti u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. To je bio i moj uvjet – ispričao je sudu Faber.

Sanader i njegovi odvjetnici ne vjeruju Faberu da je njegov motiv da se pojavi na sudu iznošenje istine.

– Smijenjen je jer je bio nesposoban – kazao je Sanader.

Punac neće protiv zeta

Prije Fabera na klupu za svjedoke sjeo je Sanaderov punac Ivo Šarić koji je pozvan u vezi s proširenim prijedlogom za oduzimanje imovine te je trebao svjedočiti o imovini koja je u njegovu vlasništvu, a koja je blokirana. No, koristio je zakonsku blagodat.

Budući da se pravdao bolešću kad na prijašnja ročišta nije dolazio, naloženo je vještačenje njegovih liječničkih nalaza.

Vještak je na raspravi prošlog tjedna utvrdio da nema zapreka za Šarićevo svjedočenje. Iako je sutkinja Ivana Čalić bila naložila da po Šarića ode policija, Sanaderova je punca na sud dovela kći Mirjana Sanader.

Tko je i kako ulazio u Vladu

Faber je od listopada 2008. do kraja lipnja 2009. bio ravnatelj policije.

– Jeste li u tom svojstvu ulazili u zgradu Vlade? – pitala je tužiteljica Željka Mostečak.

Faber je odgovorio da je bio najmanje desetak puta.

Jeste li znali tko je M. Barišić?

– Da, odmah sam ga upoznao. On je bio šef Carine i po prirodi posla smo se susretali.

Kaže da se javio USKOK-u kad su se u medijima pojavila tumačenja da Barišić nije mogao ulaziti u Vladu bez pregleda.

– On je imao zavidan VIP-status, policajci su ga pozdravljali, nisu mu pregledavali torbe. Ja sam se raspitao zašto je to tako pa sam doznao da je Barišić bio intimni prijatelj I. Sanadera – kazao je Faber koji kategorički tvrdi da nije istina da Barišić nije mogao ulaziti u zgradu Vlade bez kontrole.

Kaže da o ulascima u kuću u Kozarčevoj nema saznanja.

Kaznene prijave

Smijenjen je jer nije htio sudjelovati u stranačkom kadroviranju, kaže, te zato što nije htio sudjelovati u storniranju kaznenih prijava.

Ja sam profesionalac i unutar sustava prihvaćao sam sve izmjene

V. Faber

– Zadnja je bila naredba da storniram slučaj "Kamioni", kazao je Faber. Na pitanje tko je tražio da se to stornira, Faber je kazao: "Tadašnji predsjednik Vlade, Ivo Sanader."

On ga je i smijenio s mjesta ravnatelja policije.

Davor Blažević i Boris Spudić kazivali su mu o posebnom statusu M. Barišića, a i sam je to uočio. Poseban status imala je i Bianca Matković, ministrica "bez novčanika".

Faber tvrdi da se žalio zbog tih propusta i nepravilnosti u kontroli te je u ožujku 2009. godine stavio prijedlog koji je i prihvaćen krajem godine ili početkom 2010. godine ( nakon njegova odlaska).

Sa Sanaderom je često razgovarao kad je ovaj od njega tražio da nešto ne napravi, no Faber mu je objašnjavao da to ne može...

Na jednom sastanku bio je kod Sanadera s tadašnjim ministrom Tomislavom Karamarkom kada je uputio na neke propuste policijskih djelatnika koji su završili stegovnim postupcima.

Na pitanje je li Sanaderu zamjerio što ga je smijenio kazao je:

– Ja sam profesionalac i unutar sustava prihvaćao sam sve izmjene.

USKOK-u se javio jer je to "njegova građanska dužnost s obzirom na medijske napise koji nisu bili istiniti".

Što se tiče stegovnih i kaznenih postupaka, bila je riječ o situacijama koje nisu imale izravno veze s ulascima u zgradu Vlade, već su bile povezane sa sigurnošću premijera – bile su to zloporabe u odjelu za poslove sigurnosti.

Sanader je pak Fabera pitao na temelju kojeg akta ga je smijenio, no ovakav odgovor nije očekivao:

– Priopćili ste mi to u zadnjem tjednu travnja i zaista neprimjereno galameći udarili šakom u stol i rekli da moramo stornirati slučaj "Kamioni". Rekli ste mi: "Ili ćeš stornirati ili nećeš raditi ovaj posao." Na tom sastanku bio je i T. Karamarko. Karamarko je u nekoliko navrata odbio potpisati moju smjenu tijekom svibnja i lipnja, a onda mi je u lipnju rekao da ne može izdržati pritisak i da mora potpisati moju smjenu, no da se izborio da ostanem raditi u MUP-u jer se govorilo da će me premjestiti u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. To je bio i moj uvjet.

No, na ponovni upit I. Sanadera koji su to dokumenti bili nužni za smjenu, Faber je kazao da je procedura takva da ravnatelja policije imenuje i razrješuje Vlada na prijedlog ministra unutarnjih poslova.

– Ja svoj akt za razrješenje nisam vidio i ne znam tko ga je potpisao, ali mora se nalaziti u osobnom spisu u MUP-u – kaže Faber.

Odvjetnik Čedo Prodanović u unakrsnom ispitivanju pitao je Fabera je li i istražnom povjerenstvu Hrvatskog sabora u slučaju "Kamioni" kazao o pritiscima I. Sanadera, Faber je kazao da je istražno povjerenstvo bilo otprilike dva mjeseca prije, no da je i tada upozorio da postoje pritisci na policiju.

>>Mirjana Sanader: USKOK je ugrozio život moje kćeri

Komentara 34

NM
nemirno more
13:32 09.12.2013.

Sad je red i na Karamarka da se pojavi na Sudu i kaze istinu. Da vidimo koliko mu je obraz cist ili uprljan. Pa ipak je indirektno prozvan. Da vidimo kako se borio protiv korupcije.

DI
Dingač
09:39 09.12.2013.

sanaderov punac može biti suučesnik u krađi a ne svjedok. svi koji imaju lovu na svoj ​​konto od lopovluka i sami su lopovi. trebaju svi u zatvor pa nek onda do mile volje svjedoče.

FL
feliks.lorenz.33
12:03 09.12.2013.

G. Faber je dobro kotirao dok je izvršavao "naređenja" HSDZ-a i g. Sanadera (na primjer kao šef policije u Osijeku)), no izgleda da je taj "sluganski" položaj doveo u pitanje i njegov moralni integritet (ne samo u sistemu policije), te radije prihvatio premještaj, nego li da i dalje bude predsjednikov "pion". G. Karamarko je također bio u "igri", to mu sigurno ni danas nije "na diku". Kako će nakon ovih saznanja reagirati HDZ - tek ćemo vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije