Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

VIDEO Energetski stručnjak: Povećanje naknade za poticanje obnovljivih izvora energije će biti 20 posto

13.09.2021.
u 12:09

Emisiju možete pratiti na portalu i društvenim mrežama Večernjeg lista.

Energetski stručnjak Zoran Miliša gostuje u emisiji Večernjeg lista gdje je govorio o poskupljenju struje za poduzetnike. Što je dovelo do burzovnog skoka električne energije, što to znači za Hrvatsku, može li cijena još rasti, što to značio za poduzetnike i industriju, a što za kućanstva te kako će se Republika Hrvatska postaviti neka su od pitanja na koja je odgovorio poznati stručnjak. 

Emisiju vodi Lana Kovačević. 

Na pitanje što je dovelo do poskupljenja, Miliša navodi kako je riječ o više elemenata koji su utjecali na poskupljenje. 

- Cijena je postupila 100 posto. Prošle godine cijena se kretala 50 eura po megavatsat, a danas je 105 eura po megavat po satu. Takav trend nismo vidjeli, jedino je uzlazni. Više je elemenata. Prva je korona koja je u tom trenutku spustila cijene nešto niže u tom trenutku, onda smo vidjeli znatno povećanje potrošnju i time veću cijenu. Onda smo vidjeli da je Europska unija odlučila ubrzati Green deal i povećati ciljeve koje je postavila do 2050. godine. Obnovljivi izvori energije su skuplji nego konvencionalni.

Miliša navodi kako jedan od elemenata je i kažnjavanje velikih proizvođača zbog emisije CO2. Napominje kako je CO2 bitan jer ubrzava globalno zatopljenje.  

Na pitanje kad bi se mogla probiti granica od 200 eura, kazao je: - Neka previđanja su govorila da će probiti 100 eura za tri godine, a to smo govorili prije godinu dana. Projekcije su da probijemo 200 eura za pet godina i ne bi me čudilo da to probijemo i prije. 

- Čini se da postajemo otok. Kina i SAD ne obraćaju pažnje, a to bi trebao biti neki svjetski konsenzus. Ono što će se dogoditi Europskoj uniji jest da ćemo postati nekonkurentni. Ako mi proizvodimo s cijenom energije za 200 eura, a Kina za 50 eura onda će naš proizvod na samom početku biti četiri puta skuplji. To će biti tako dok se ne shvati da je važno ulaganje i da se to mora izjednačiti na cijelom svijetu. Europska unija i Hrvatska će imati problema s konkurentnošću. 

Misli kako će se to dogoditi brže nego što mislimo i to u razdoblju od tri godine. 

Stava je da Hrvatska mora povećati proizvodne kapacitete da postane samodostatna i da postanemo izvoznici. 

- U zadnjih 10 godina osim revitalizacije hidroelektrana ne vidim neki korak naprijed. HEP je krenuo s izgradnjom vjetroelektrana, krenule su solarne elektrane. Ali potreban je jači iskorak sve dok ne postanemo samodostatni. Hrvatska elektroprivreda je firma s enormnim potencijalom, ali politika će napraviti ono što oni misle da je za njih najbolje. Moramo više proizvoditi više energetike. 

O povećanju cijena za kućanstvo

- Hrvatska se može dugo obraniti cijene, pogotovo za kućanstva. Da li mi želimo i možemo biti otok? Mi smo mali. Ako smo samodostatni, onda možemo. Volio bih vidjeti da HEP izvozi energiju i da izlazi na strana tržišta, koja ulaže u razvoj. Nije poanta da vi držite nižu cijenu što je moguće niže zbog socijalnog mira. Poanta je da postanete samodostatni. S tom cijenom morat ćete malo zadirati u povećanja. Mi ne volimo više cijene, pogotovo kad je riječ o cijenama energetike, ali da bi mogli povećati samodostatnost to možemo jedino ulaganjem.  Da bi mogli ulagati, mora zarađivati. Kako može zarađivati, to znači praćenje tržišnih principa. 

Na pitanje koliko bi značilo za kućanstva, Miliša je kazao: Kad bi pratili tržište, to bi značilo povećanje cijena u iznosu od 40 posto. 

Na pitanje koliki je potencijal vjetra, Miliša navodi kako je potencijal vjetra najveći i to može biti do pola proizvodnje HEP-a. 

- Solarne energije ne treba toliko sredstava kao vjetroelektrane. Moguće ih je aplicirati na kućanstva. Svaka kuća, zgrada može imati solarnu elektranu. Nema razloga da ljude ne potičemo. U slučaju da dođe do povećanja cijene i ako dođe do probijanja cijene od 200 eura po megavatu, HEP će morati reagirati. 

Povrat solarne elektrane je za 6-10 godine sa sadašnjim cijenama, ističe. 

Na pitanje kako to da tržišni operator koji od svih nas prikuplja novac za subvencioniranje obnovljive energije se zaduži za 100 milijuna kuna za poticaje tih obnovljivih energije, Miliša smatra da je to dobro i pozdravlja no dodaje kako to ima svoje posljedice. 

- Poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije neophodno je da b oni uopće bili isplativi. Nitko ne bi ulagao da nema subvencionirane cijene. Nitko neće doći i pokloniti svoje novce da bi povrat investicije bio za 30 godina. Sa subvencioniranom cijenom energije oni imaju povrat koji je bankabilan. Prema tome, slučaj u kojem HROTE se zadužuje, a zadužuju se da bi plaćali tu cijenu oni imaju projekcije kako će se proizvodni kapaciteti povećavati. Taj plan je dostavljen Hrvatskoj energetskoj agenciji, Ministarstvu.  Svi znaju za to. Morate povećati naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije. To imate na svakom računu. Morate ga povećati. Vi imate sa svakim mjesecom i godinom povećanje proizvodnih kapaciteta i proizvodnje. Svi znaju da treba povećati tu naknadu jer je nedostatna.. Ali netko treba reći 'Car je gol, treba povećati cijenu'.

- Uzeli su kredit. Išlo im je u prilog povećanje cijena na tržištu, na pa će možda supstituirati i produljiti i taj rok jer će cijena po kojoj prodaju tu struju biti dostatna ili će morati povećati. Netko mi je rekao da je odluka donesena, ali nije primijenjena. 

Upitan koliko će biti to povećanje, kaže: - Mislim da je 20 posto. Ali to nije značajno. To je 12, 15 kuna. 

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
17:48 13.09.2021.

Nece imati EU problema,vec HR,da radimo i besplatno nismo konkurentni,tako propadaju i nestaju nesposobni i beskorisni narodi,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije