Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE NAZIRE SE KRAJ

Uži kabinet Vlade satima raspravljao o reformi poreznog sustava

plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.11.2016.
u 21:31

Reforma bi se, po najavama premijera Andreja Plenkovića, trebala naći na sutrašnjoj sjednici Vlade

Uži kabinet Vlade više od pet sati raspravlja o reformi poreznog sustava, a sjednici se zasad ne nazire kraj. Po nekim informacijama, predloženi paket bi mogao doživjeti određene korekcije, no u kojem bi smjeru one išle večeras se nije moglo doznati.

Reforma bi se, po najavama premijera Andreja Plenkovića, trebala naći na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Iz Mosta su, međutim, posljednjih dana stizale poruke kako reformu nisu spremni podržati u obliku u kojem je predložena. Most je, između ostaloga, nezadovoljan povećanjem stope PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, kao i ukidanjem najniže stope na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala. Argument da će se učinak te mjere poništiti kroz niži PDV na struju ih ne zadovoljava, jer su uvjereni da će struja svejedno poskupjeti, zbog povećanja naknade za obnovljive izvore. Zato poručuju kako će predložena reforma morati pretrpjeti značajne izmjene i nude da se čitav projekt odgodi za godinu dana, kako bi koalicijski partneri dobili vrijeme za usuglašavanje.

Iz Ministarstva financija je, pak, u više navrata istaknuto da reformu treba promatrati u cijelosti te kako je upravo veći PDV za ugostiteljstvo osnova za sve ostale izmjene poreznog sustava pa se čini kako su stajališta dviju strana nepomirljiva. Plenković je, međutim, danas izjavio kako će poduzeti sve da se reforma usvoji konsenzusom i napomenuo da je prijedloge moguće mijenjati kroz saborsku raspravu. Sudeći po duljini sjednice užeg kabineta, kompromis se pokušava postići još danas, prije nego što se zakoni nađu na dnevnom redu Vlade.

>> Marić ne popušta, bez većeg PDV-a ugostiteljstvu reforma pada u vodu

Komentara 17

ST
stefj
23:35 09.11.2016.

I tako, u sukobu ekonomskih poteza i populizma, uvijek pobjeđuje populizam. To nas je i dovelo u ovakvu situaciju... Reforma nije niti počela, a već će je srušiti. Ovo zapravo niti nije prava reforma, već samo mala porezna preraspodjela da se pokuša bar nekoga zadržati u Hrvatskoj i zemlju učiniti malo privlačnijom za poslovanje. Premalo i prekasno, no i to se želi spriječiti... Osuđeni smo da ovdje ostanu samo državna služba i penzioneri, jedino ne znam tko će za njih zarađivati...

DU
Deleted user
22:15 09.11.2016.

Ekipa vrhunskih ekonomista dva mjeseca priprema reformu. Bulj, Grmoja i Petrov sruše reformu za jedan dan a nijedan ekonomista.

KS
Ksantipa
07:17 10.11.2016.

Gospodine premijeru ne dajte se ucjenjivati, Vaš partner primjenjuje jednaku strategiju i taktiku, kao i u prethodnoj vladi. Želi vladati državom, pisati zakone i određivati i odlučivati o svemu s 13 mandata. Gdje toga još ima? Ljudi se zgražaju. Ne ovisite o njima. Pokažite gdje im je mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije