Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINA Matične stanice na velika vrata ušle u transplantaciju organa

Uzgojili joj novi bronh

VL
Autor
Diana Glavina
19.11.2008.
u 19:24

Tridesetogodišnja Claudia Castillo iz Barcelone ulazi u medicinsku povijest. Postala je prva pacijentica s presađenim organom koji je u cijelosti nastao od njezinih matičnih stanica, objavili su svjetski mediji.

Tuberkuloza je toj mladoj ženi uništila funkciju jednoga bronha, koji inače ima oblik cijevi kroz koju prolazi zrak do pluća. Čovjek ima dva bronha koji spajaju dušnik s lijevim i desnim plućnim krilom. Liječnički tim došao je na ideju kako Claudiji nadomjestiti uništeni bronh. Prije svega, imali su donatoricu dušnika čiji je oblik cijevi odgovarao bronhu, ali su određenom tehnologijom iz dušnika potpuno uklonili, “očistili” sve stanice donatorice.

Dobili su tkivo, odnosno strukturu bez života. Da bi tu strukturu oživili i pretvorili u organ, na nju su nasadili dvije vrste stanica. Iz koštane srži pacijentice uzete su stanice i u laboratorijskim uvjetima u kulturi tkiva, uz pomoć faktora rasta, stanice su namnožene i usmjerene u razvoj hrskavičnih stanica. Od primateljice su uzete i epitelne stanice koje su također razmnožene u hrskavične i također nasađene na doniranu strukturu. U proceduri koja je trajala dva mjeseca dobiven je živi organ - bronh - koji je pacijentici i transplantiran.

Kako se novi organ sastoji od inaktivne strukture davateljice i dvaju slojeva stanica pacijentice, ona naravno nema problema s reakcijom imunološkog sustava organizma. Ovaj medicinski proboj zajednički je uspjeh liječnika u Padovi te španjolskih i britanskih znanstvenika.

Hrvatski znanstvenik prof. Slobodan Vukičević rekao nam je da je riječ o odličnoj ideji “proizvodnje” novog organa, međutim, s obzirom na to da su stanice uzete iz koštane srži, smatra da postoji znatan rizik da se hrskavične stanice, odnosno bronh, pretvore s vremenom u koštane stanice.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije