Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVOJ STOČARSTVA U POŽEŠTINI

Uzgoj kokoši Hrvatica - poticaj razvoju požeških sela

kokoši
Foto: ilustracija
14.01.2015.
u 00:15

Stado se uzgaja pod imenom CoCro Eko Peradarstvo OPG Ruševo, a namjeravaju uspostaviti kooperantsku suradnju sa seoskim domaćinstvima koja žele uzgajati eko kokoši, te proizvoditi jaja i meso peradi

Danski poduzetnik hrvatskih korijena Kruno Kaić i njegovi poslovni suradnici iz Danske pokrenuli su u selu Ruševo pokraj Čaglina uzgoj kokoši Hrvatica na ekološkoj osnovi, gdje uzgajaju matično stado kokoši. To stado se uzgaja pod imenom CoCro Eko Peradarstvo OPG Ruševo, a namjeravaju uspostaviti kooperantsku suradnju sa seoskim domaćinstvima koja žele uzgajati eko kokoši, te proizvoditi jaja i meso peradi.

- Prema našim saznanjima Zlatna dolina je idealna za uzgoj ekoloških kokoši, ali i eko žitarica za hranu peradi, a cijeli projekt se može povezati sa drugim djelatnostima, pa bi izgradili hladnjaču, klaonicu i pogon za obradu otpadnog materijala od kokoši kao što je hrana za kune čime bi pokrenuti proizvodnju krzna traženih za odjevne predmete na svjetskom tržištu – kaže Kaić.

Projekt bi donio posao seoskim domaćinstvima i dodatnu zaradu čime bi ih poticali da ostanu na svojim ognjištima, a ne da se iseljavaju u druge krajeve ili države. Eko proizvodi bit će u budućnosti još više traženi na raznim tržištima svijeta, a sve će ih proizvoditi i plasirati pod brandom Golden Valey.

Ispitat će se mogućnost sudjelovanja u projektu kroz javno-privatno partnerstvo, a traže rješenja za sufinanciranje seoskih imanja kroz izravne poticaje za pokretanje proizvodnje i kupnju pilića za daljnji uzgoj, zatim izgradnju kokošinjaca itd. Riječ je o malim sredstvima, a država bi na dulje staze imala koristi od plaćanja poreza i doprinosa zbog razvoja ruralnih područja. Tako bi se općine od posebne državne skrbi skinule sa državnog proračuna i imale sredstva za svoje potrebe.

Zatražit će sredstva od EU fondova jer bi imali osnove za  razvoj  jedne cijele županiju koja ima područja od posebne skrbi.

Uz traženju sredstava od EU i neophodno je pronaći pogodnu lokaciju za hladnjaču i druge pogone za potrebe peradarstva. Oni su zatražili uključivanje Požeško-slavonske županije, te općina u ostvarenju projekta i dodjeli sredstava potpore seoskim domaćinstvima.

Predlažu da Poljoprivredna škola u Požegi bude centar gdje bi se obavljala razna ispitivanja, odgajao podmladak i stvarala hrana kako bi se uzgajale najkvalitetnije kokoši što bi donijelo porast zapošljavanja.

- Prednost ove proizvodnje je da ima interesa za  izvoz jer ni jedna religija ne zabranjuje konzumiranje kokošjeg mesa - zaključio je Kruno Kaić.

Ključne riječi

Komentara 1

ZV
zeljko.visnic
19:02 14.01.2015.

samo na znanje novinaru kokoši se uzgajaju u jatima a stoka u stadima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije