Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za krvave borbe

Uzgajao staforde za ilegalne borbe i trenirao ih mučenjem

'A pitbull seized during a raid on an address in Kennington, south London, as part of operation Navara, targeting dangerous dogs. Photo: Press Association/Pixsell'
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
02.06.2011.
u 10:44

Policija prijavila Roberta Cukinu (42) zbog mučenja tridesetak američkih staforda

Robert Cukina (42) uhićen je zbog uzgajanja američkih staforda za borbu pasa koje je posljednjih deset godina držao i mučio u svom podrumu u kući u sjevernom dijelu Zagreba. Taj umirovljeni branitelj iz Gračana, sumnja se, u proteklih deset godina uzgajao je američke staforde za borbe pasa, a u tom razdoblju uginulo mu je njih dvadesetak!

Psi u karanteni

Inspekcija je kod njega početkom ovog tjedna pronašla desetak pasa koje su veterinarski inspektori smjestili u karantenu u gradskom skloništu za životinje u Dumovcu. Cukina će pak na sudu odgovarati za mučenje životinja, za što je predviđena novčana kazna ili, ako mu se dokaže da je imao imovinske koristi, zatvorska kazna do godinu dana.

Tijekom istrage policija je kod Cukine pronašla videosnimke borbi koje je on sam snimao, a osim toga, neslužbeno smo doznali, u njegovu su podrumu nađene i dvije sprave za istrčavanje na kojima je pse tjerao na nepotrebno naporne treninge.

Nakon borbi na za sada nepoznatim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ranjene je pse liječio ilegalno nabavljenim medikamentima. Prije tri godine, doznali smo, na okršaj pasa u BiH odveo je dva staforda, a jedan od njih uginuo je zbog višestrukih ozljeda glave. Cukinu jučer nismo našli na njegovoj adresi.

Udruga “Prijatelji životinja” još ga je 2007. prijavila da drži desetak pasa za borbu. Veterinarska inspekcija nakon obavljenog nadzora zatekla je deset pit bulova, jednog labradora i belgijskog ovčara. No, u izvješću su napisali da pregledom pasa ništa nije upućivalo na to da se koriste za borbe, pa je DORH utvrdio da nema osnove za kaznenu prijavu.

– Policija je u posljednje vrijeme pokazala veći stupanj odgovornosti prema takvim kaznenim djelima – smatra Luka Oman iz udruge za zaštitu životinja, dodajući i da je samo huškanje pasa na čovjeka ili druge životinje zakonom zabranjeno.

Borba do smrti

– Iako vlasnici za svoje pse znaju tvrditi da uživaju u tim borbama, to nije istina. To za pse nije prirodno, nego se doslovno “stvaraju za borbu”. Namjerno se kad njih stvara agresivnost kako bi se na kraju međusobno u ringu ranili ili zaklali. Takvi psi puni su rana – kaže Oman. Borbe pasa, oko kojih se vrte velike zarade, održavaju se u pomno odabranim, napuštenim prostorima daleko od očiju javnosti. Uz stroga pravila, dva se psa sučeljavaju u ringu veličine 4 x 4 metra boreći se sve dok jedan ne posustane. U tom slučaju njegov vlasnik mora javno priznati da je protivnikov pas bolji ili borba završava smrću jednog od pasa.

Komentara 35

IM
imra
19:37 02.06.2011.

desetak godina je to radio ? i stradalo 20 pasa ? i to ova smiješna policija nije znala ? pa čime se bave onda ? i kakvi su to zakoni u ovoj smešnoj državi?

Avatar pandarean_brewmaster
pandarean_brewmaster
11:17 02.06.2011.

R.C aka Krkan Vulgaris. Trebalo bi njega nakljukat preparatima i gurnut na spravu za trcanje. Troglodit!

LJ
love joe
18:10 02.06.2011.

100 eura na garavog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije