Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina

Uzelac: Ulaskom u EU stanje će se dodatno poboljšati

Uzelac
Damir Špehar/Pixsell
17.10.2011.
u 19:32

U županijskoj vijećnici na tribini se pojavilo "čak" 12 zainteresiranih osoba, uglavnom predstavnika nacionalnih manjina ili udruga civilnog sektora

O temi "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva" u Bjelovaru je večeras održana javna tribina na kojoj je govorio Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade RH. Ako je suditi prema iskazanom interesu, o ovoj temi u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se ili sve zna ili ona nikog posebno ni ne zanima.

Naime, u županijskoj vijećnici na tribini se, ne računajući uvijek prisutne novinare, pojavilo slovom i brojem čak 12 zainteresiranih osoba, uglavnom predstavnika nacionalnih manjina ili udruga civilnog sektora. Da bruka i sramota budu još veće, potrudili su se predstavnici županije koji su domaćini i organizatori skupa. Nitko od službenih predstavnika nije se udostoji doći, a podsjetimo ova županija uz župana Miroslava Čačiju ima i čak tri dožupana te predstojnika županova ureda i pročelnike Upravnih odjela, ali svi su večeras bili zauzeti i spriječeni da prisustvuju tribini.

No, potpredsjednika Uzelca to nije obeshrabrilo i korektno je odradio svoj posao iznoseći osnovne teze o današnjem stanju ljudskih prava te kroz tu prizmu gledano i perspektive hrvatskog društva u budućem članstvu u Europskoj uniji. Pojašnjavajući što se točno podrazumijeva pod terminom ljudskih prava, Uzelac je naglasio kako se pod njega svode tek neka od prava ljudskog bića, točnije samo ona koja mu ruši ili narušava njegova vlast i to u najširem smislu te riječi.

- Načelno govoreći na normativnom planu, na planu ustava i zakona, Hrvatska se može pohvaliti kako je regulirala ljudska prava, no kada je pitanje koliko smo u životu proveli to što smo u zakonu zapisali, onda je priča različita - kazao je Uzelac dodajući da osobno smatra da je stanje poštovanja ljudskih prava od viših razina vlasti prema nižim sve lošije.

No, unatoč tomu izrazio je uvjerenost da će se stanje u Hrvatskoj ulaskom u EU na tom planu sigurno popraviti te zaključio da bi po njemu već i samo to bio dovoljan razlog da se na referendumu izjasnimo za ulazak u EU.

Ključne riječi

Komentara 2

QW
qwas33333
07:39 18.10.2011.

samo se vi nadajte da će dolaskom europske unije sve samo od sebe bit bolje.

AC
access
06:57 13.11.2011.

Zalaže li se ijedna udruga za ljudska prava za objavljivanje registra \"lojalnih građana ove zemlje\" koji su se 90-eoružano pobunili protiv RH-e? Imaju li susjedi pravo znati gde su bile komšije, u kojoj postrojbi su dejstvovali? Yugosrpska politička opcija se vatreno zalaže za objavljivanje registra Hrvatskih branitelja \"radi čistoče domovinskog rata\" i zbog \"privilegija koje koštaju\" imaYU li u planu objaviti registar pobunjenih, aboliranih srba kako bi večinski narod ove države vidio gdje su i što rade oni i njihovi potomci, u kojim\"telima\" državne i lokalne uprave primaju \"platu\"... Objava popisa branitelja nije samo sebi svrha- krajnji cilj je razvlačenje po medijim, daljnje relativiziranje i izjdnačavanje krivnje za rat-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije