Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak suđenja

Uzelac spasio obraz kolegama iz Vlade, nisu "moralne krpe"

Suđenje Sanaderu (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
15.03.2012.
u 09:20

Jozo Petrović posvjedočio je kako nikada nije tvrdio da je savjetnik Zsolta Hernadija te kako nikada nije kazao da je Sanaderova "osoba od povjerenja"

U nastavku suđenja bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu za primanje 10 milijuna eura od šefa mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj kompaniji te za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, svjedočit će Jozo Petrović i Slobodan Uzelac. Obojica su svjedoci obrane.

Petrović je u inkriminirano vrijeme bio član uprave Ine, a Uzelac potpredsjednik u vladi Ive Sanadera.

Prošli tjedan, podsjetimo, svjedočio je Robert Ježić, nekadašnji bliski prijatelj okrivljenog Sanadera, koji je sudskom vijeću zagrebačkog Županijskog suda kazao da je na račune njegove švicarske tvrtke uplaćeno pet milijuna eura, odnosno polovica mađarskog mita. Obrana pak tvrdi da je taj novac zapravo Ježićev honorar za lobiranje u korist ruskih tvrtki.

Slobodan Uzelac svjedočio je o sjednicama užeg kabineta i sjednicama Vlade. Odluke Vlade bile su plod prethodne pripreme stručnjaka u ministarstvima i bile su razmatrane na sjednicama užeg kabineta, prisjetio se Uzelac. Kaže da se na užem kabinetu raspravljalo i sučeljavali su se stavovi, a sjednice Vlade nisu bile mjesto gdje su se vodile tako široke rasprave, osim iznimno.

Prisjetio se i prezentacija Damira Polančeca o izmjenama međudioničarskog ugovora u Ini. Kaže da je glasovao po uvjerenju za tu odluku i da nije bilo pritiska okrivljenog Ive Sanadera.

Uzelac govori u prilog Sanaderovoj obrani koja tvrdi da okrivljeni nije nametao svoje mišljenje i kako su svi morali glasovati jednoglasno na njegov zahtjev. Uzelac tvrdi da je ponekad glasovao i protiv pa čak i podnosio ostavku.

U unakrsnom ispitivanju Uzelac je objasnio da je na sjednicama na kojima se raspravljalo o izmjeni ugovora u Ini stekao dojam da se izmjene moraju dogoditi jer to zahtijeva prethodno sklopljen ugovor.

– Shvatio sam da situacija u kojoj smo se našli nalaže izmjene ugovora. Mene je zanimalo što je naš interes u situaciji koja je zadana – kazao je i na upit tužiteljice na koji su način objašnjeni razlozi da su sklapanjem ugovora s MOL-om zadovoljeni interesi RH odgovorio: – Nedvojbeno je kazano da je to interes RH s obzirom na negativne okolnosti u kojima smo se bili našli, a dijelom tih okolnosti smatrao se i prethodno sklopljeni ugovor pa se išlo spašavati što se spasiti da.

– U obilju argumenata za i protiv sigurno je pao i argument ostvarivanja energetske neovisnosti – kazao je Uzelac na upit Jadranke Sloković.

– Kakav bih ja bio čovjek, potpredsjednik Vlade, kakva bi to bila vlada, kakva bi to bila država da sam negativno odgovorio na pitanje jesam li za navedenu odluku glasao sa sviješću da se radi o korisnoj odluci Vlade čiji sam ja bio ponosni član – završio je svoje svjedočenje Uzelac.

Jozo Petrović opovrgnuo je svjedočenje Branka Radoševića i naglasio kako nikada nije tvrdio da je "osoba od povjerenja" Ive Sanadera te kako nikada nije prisiljavao Radoševića da se ugovor oko kupnje PSP-a Okoli  što prije zaključi. 

Iako je vlasnik tvrtke Peritus savjetovanja, čiji klijent je i MOL, Petrović je na upit Ive Sanadera naglasio da nije savjetnik Zsolta Hernadija te kako nikada Robertu Ježiću nije rekao da je u takvoj vezi s Hernadijem.

Obrana je iznimno zadovoljna iskazima Uzelca i Petrovića. Uzelac je, komentirala je odvjetnic Jadranka Sloković pokazao da članovi vlade, barem većina njih, nisu bili "krpe".

- Oni koji ne smatraju tako, neka svjedoče, dodala je Sanaderova braniteljica osvrnuvši se na Uzelčev svjedočenje koje je, smatra obrana, išlo u korist tvrdnji da se o odluci o izmjeni međudioničarskog ugovora vlada i MOL-a oko Ine raspravljalo i da Sanader u tom slučaju nije vršio pritisak. Obrana smatra kako je tim iskazom dokazano da se članovi Vlade i Vladinih ureda nisu morali slagati sa stavovima tadašnjeg predsjednika Vlade niti su morali odlučivati po njegovim naredbama.

Petrović je pak, dodala je J. Sloković pobio svjedočenje Roberta Ježića u kojem ga je ovaj prozvao za osobu od povjerenja Z. Hernadija, a kazao je danas i da je svjedočio sastanku u Vladi na kojem je Sanader Hernadiju reka da riješi pitanje Ježićeva Diokija. Smatraju i da je pobio iskaz šefa Plinacra B. Radoševića koji je tvrdio da je Petrović, po Sanaderovu nalogu, na njega vršio pritisak da što prije zaključi ugovor o kupnji PSP-a Okoli.

9.35 sati Jadranka Sloković, zastupnica obrane, upitala je Slobodana Uzelca koju je funkciju obavljao 2008. i 2009.?

Bio je potpredsjednik Vlade RH zadužen za regionalni razboj i povratak izbjeglica.

– Bio sam na svim sjednicama užeg kabineta koji su činili svi članovi Vlade uz logistiku, a bio sam i na sjednicama Vlade sve do jedne –  kaže Uzelac

Sloković: Na koji su način donošene odluke na tim sjednicama, je li zaključak bio unaprijed formuliran ili se vodila diskusija?

Uzelac: Po dnevnom redu koji se dugo pripremao. Bilo je uobičajeno da točke po dnevnom redu predlažu ministarstva i druga tijela. Najprije su službenici i eksperti iz ministarstava elaborirali teme, a potom bi išle na još jedno povjerenstvo, zatim na uži kabinet pa na Vladu.

Sloković: Konkretno vas pitam je li se radilo o Sanaderovim zaključcima koje je nametao ili se raspravljalo?

Uzelac: Ja mogu za sebe govoriti. Ja želim misliti da sam ja bio odgovoran.

Na užem kabinetu raspravljalo se puno, prisjetio se Uzelac, dok se na samoj sjednici Vlade rijetko događalo da bude različitih mišljenja, ali se događalo. Ipak, češće je bilo da je mišljenje bilo jednoglasno.

Sloković: Jeste li nazočili prezentacijama koje je radio Polančec na koordinaciji stranaka i užem kabinetu o Ini?

Uzelac: Polančec je najčešće imao prezentacije od svih u Vladi. Detalja se ne sjećam. Bilo je rasprave, pitanja i odgovora i na kraju je to završilo na sjednici Vlade.

Sloković: Koliko su trajale te rasprave?

Uzelac: Što ja znam, pola sata, dok su osnovne stvari kazane. Koliko se sjećam, to je bilo u dva navrata. Jedna je sjednica bila početkom, a druga krajem 2008., a oba je puta bila prezentacija o Ini.

Sloković: Kakav je vaš stav u odnosu na te prezentacije?

Uzelac: Vjerojatno specifičan, to nije bilo područje mog zaduženja i užeg interesa, ali bio sam svjestan odgovornosti kao potpredsjednik Vlade. Zato sam s posebnom pozornošću pratio važna pitanja. Nastojao sam prepoznati odluku koja će biti u interesu RH.

Sloković: Kako ste vi glasovali?

Uzelac: Ja se sjećam kada sam drugačije glasovao. To se pamti, bilo je i tu i ostavki...

Sloković: Kako ste formirali mišljenje, je li bilo pritisaka , posebno Ive Sanadera?

Uzelac: Kako nisam našao razloga da glasujem drugačije, a pritisaka nije bilo, a da ih je i bilo, ja ih ne bih prihvatio, glasovao sam kako sam mislio da je to korisno za Vladu i hrvatske građane.

9.50 sati Pitanje plinskog biznisa bio je sastavni dio teme na sjednicama o kojima sam govorio. I za prijedlog u vezi s tim glasao sam za, kaže Uzelac.

Tužiteljica: Kada su se održavale sjednice užeg kabineta u odnosu na Vladu?

Uzelac: U pravilu u istom danu prije sjednice Vlade.

Tužiteljica: Možete li se sjetiti pregovora s MOL-om, kada su održavane sjednice?

Uzelac: Ne sjećam se jesu li one bile u istom danu kao i sjednice užeg kabineta.

Tužiteljica: Tko je vodio sjednice užeg kabineta i sjednice Vlade?

Uzelac: Imale su dva dijela, prvi i drugi dio užeg kabineta vodio je premijer, kao i prvi dio sjednice Vlade, dok je drugi dio sjednice Vlade, zatvoren za javnost, vodila gospođa potpredsjednica Vlade. Možda je u dva ili više navrata, kad su oni bili odsutni, sjednice vodio Polančec. Sanader je vodio i sjednice na kojima se raspravljalo o ugovoru s MOL-om, i otvoreni i zatvoreni dio sjednice.

Tužiteljica: Je li premijer davao uvod u temu, a nakon toga Polančec imao prezentaciju?

Uzelac: Što se tiče toga tko bi davao uvodno slovo, premijer je imao običaj na važna pitanja dati sam uvod i na zatvorenom i na otvorenom dijelu sjednice. Imao je naviku dati uvod čestitajući, na primjer, sportašima, pa bilo bi mi logično da je dao uvod i u ovo važno pitanje.

Sudac: Je li dao uvod i u ovo konkretno pitanje?

Uzelac: Mislim da jest, ali ne sjećam se točno.

Uzelac se ne sjeća je li na sjednicama Vlade ili užeg kabineta osnovano kakvo povjerenstvo za pregovore s MOL-om.

Tužiteljica: Sjećate li se tko je postavljao pitanja, jeste li vi što pitali?

Uzelac: Ja nisam sudjelovao u raspravi nego oni kojima je to bio posao, Sanader, Polančec, i, koliko se sjećam, pitanjima su sudjelovali tadašnji ministar financija i ministrica Dropulić. Mislim da su oni htjeli da se objasni kako zašto i iz kojeg razloga, koji je tu interes RH.

Na upit tužiteljice sjeća li se kako je obrazložen zaključak, Uzelac je rekao da je stekao dojam da nešto moramo napraviti logikom prethodnog ugovora. – Shvatio sam da situacija u kojoj smo se našli nalaže izmjene ugovora. Mene je zanimalo što je naš interes u situaciji koja je zadana – objasnio je Uzelac.

Tužiteljica: Na koji bi način interes RH bio zadovoljen?

Uzelac: Nedvojbeno je kazano da je to interes RH s obzirom na negativne okolnosti u kojima smo se bili našli, a dijelom tih okolnosti smatrao se i prethodno sklopljeni ugovor pa se išlo spašavati što se spasiti da.

Plinski biznis spominjao se kao nešto što mora biti izdvojeno i nešto što moramo prihvatiti jer strani partner ne želi taj dio posla, nije im u interesu, objasnio je stav o izdvajanju plinskog biznisa, no intervenira i kaže da je to zahtjev stranog partnera na koji se moralo pristati jer nije bilo drugog izbora.

Tužiteljica: Sjećate li se imenovanja odbora izvršnih direktora?

Uzelac: Ne sjećam se.

Sudac: Bio bih iznenađen da se toga sjećate.

Tužiteljica: Sjećate li se rasprave o poslovnom planu i godišnjem proračunu?

Uzelac: Ne sjećam se.

– Kakav bih ja bio čovjek, potpredsjednik Vlade, kakva bi to bila vlada, kakva bi to bila država da sam negativno odgovorio na pitanje jesam li za navedenu odluku glasao sa sviješću da se radi o korisnoj odluci Vlade čiji sam ja bio ponosni član – završio je svoje svjedočenje Uzelac.

10.17 sati Jozo Petrović tijekom 2008. i 2009. godine bio je član uprave Ine i izvršni direktor za rafineriju i marketing i uopće nije bio uključen, kao i ostali članovi uprave, u pregovore o izmjeni ugovora.

No, kaže, nazočio je sastanku u Plinacru gdje su s tvrtkom iz inozemstva sklopili ugovor da se napravi analiza o izdvajanju PSP-a Okoli. Tvrtka Pricewaters Coopers napravila je studiju evaluacije podzemnog skladišta.

Sloković: Poznajete li Branka Radoševića, direktora Plinacra?

Petrović: Da, sreo sam ga dvaput u životu.

Sloković: Jeste li kontaktirali s Radoševićem u to vrijeme?

Petrović: Potpisali smo ugovor zajedno.

Sloković: Jeste li vršili pritisak na njega da se taj ugovor što prije zaključi?

Petrović: Siguran sam da nisam.

Sloković Petroviću predočava Radoševićevo svjedočenje s početka siječnja kada je šef Plinacra rekao da mu je Petrović rekao da je osoba od povjerenja Ive Sanadera i kako će Sanader biti ljutit ako se to što prije ne zaključi.

Petrović: Nisam koristio takve termine "osoba od povjerenja" i ne sjećam se da sam ikada nasamo sjedio s Radoševićem.

Sloković: Kako ocjenjujete ugovore, jesu li bili dobri?

Petrović: Moja odgovornost bila je isključivo rafinerija, a plinski je biznis pitanje izvan moje kompetencije.

Sloković: U kojoj situaciji je bila Ina krajem 2008?

Petrović: Stanje na tržištu se snažno odrazilo na Inu kao i na ostale kompanije.

Sloković: Sjećate li se sastanka u Vladi negdje u petom mjesecu 2009.?

Petrović: Bio sam na više sastanaka u Vladi. Ne znam je li to bilo u petom mjesecu, ali sjećam se da sam bio sa Sanaderom i Hernadijem. Obično bi tada bio i resorni ministar, ne sjećam se je li taj dan bio Šuker ili Polančec, ali netko treći uvijek je bio.

Sloković: Sjećate li se da ste se vi i Hernadi vratili u Vladu?

Petrović: Sjećam se toga jer nije bilo uobičajeno da me nakon izlaska pozovu natrag. Pozvali su nas nakon 10-ak minuta, bilo smo u kafiću i pili kavu.

Sloković: Zašto vas je Sanader zvao da se vratite?

Petrović: To se desilo prije tri godine, a ja ne vodim dnevnik pa mi je teško sjetiti se svega, ali sjećam se da je Sanader rekao Hernadiju da opet ima problem s Diokijem i Etanom te da pokuša to riješiti. To je trajalo oko minutu ili dvije, ja i Hernadi otišli smo na piće i razgovarali kako to riješiti.

Sudac: Je li Robert Ježić bio tamo?

Petrović: Nije bio na sastanku. No ne isključujem mogućnost da su vrata bila otvorena. Kad smo izlazili iz Vlade u kafić, susreli smo Ježića, no ne sjećam se jesmo li ga sreli kad smo se vraćali u Vladu.

Sloković: Imate li saznanja da je Ježić znao intervenirati preko Sanadera za Dioki kod Hernadija?

Petrović: Nemam, osim iz medija.

10.39 sati Nakon što je obrana od Petrovića doznala što ih je zanimalo, tužiteljstvo je dobilo svoju priliku.

Tužiteljica: Ugovor o prodaji PSP-a Okoli, je li postojao rok za zaključenje ugovora?

Petrović: Do 31. siječnja 2009.

Tužiteljica: Je li postojao kakav prijedlog ugovora i je li u njemu bila uključena cijena?

Petrović: Nemam saznanja, znam samo da se raspravljalo o cijeni, ali ne znam koji su bili iznosi...

Peritus savjetovanja, imate li kakve veze s tom tvrtkom, pitala je tužiteljica. Petrović kaže: – Da ja sam vlasnik, to je moje.

Tužiteljica dalje pita ima li ta tvrtka kakve odnose s MOL-om ili povezanim tvrtkama?

– Jest, MOL je jedan od klijenata moje konzultantske tvrtke – kaže Petrović.

Na Sanaderov upit Petrović naglašava da nije savjetnik Zsolta Hernadija te kako nikada Ježiću nije rekao da je Hernadijev osobni savjetnik.

Komentara 47

OB
-obrisani-
10:09 15.03.2012.

Sanader je vrlo pošten politićar. Sve što je UKRO ukro je za Sebe

Avatar delminium
delminium
10:18 15.03.2012.

Bravo za Uzelca nek pokaže hrvatima kako akademski obrazovan čovjek može biti snalažljiv.

PR
promill
10:04 15.03.2012.

Uzelac ionako nema svoje mišljenje- on uvijek glasa onako kako mu se čini da će biti najkorisnije za njega osobno! Svojim glasanjem za odluke Vlade i sam je dao doprinos sveopćem propadanju i lopovluku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije