Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U SREDIŠNJICI

Plenković od Pupovca očekuje da ne pridonosi polarizaciji

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
27.08.2019.
u 22:37

Plenković je istaknuo kako se o eventualnom razvrgavanju koalicije s SDSS-om nije razgovaralo

Na sastanku vrha HDZ-a razgovaralo se danas o napadima na pripadnike srpske nacionalne manjine, ali i o izjavama koalicijskog partnera Milorada Pupovca koji je Hrvatsku usporedio s NDH. Predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković nakon sastanka je ponovio stav da je politika njegove vlade stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, uključujući i građane srpske nacionalnosti. Pupovčeve je izjave, pak, ocijenio krajnje neprimjerenima, no opstanak koalicije u HDZ-u ne dovode u pitanje.

- Smatramo krajnje neprimjerenom pa i nedopustivom izjave našeg partnera u koaliciji, u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to ne stoji i odlučno odbacujemo takve teze. Ne prihvaćam ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče na nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu – kazao je Plenković.

Dodao je kako želi da političke stranke koje pothranjuju polarizaciju, koje u agendi i imaju jedino polarizaciju, budu jasno identificirane, a to, kaže, sigurno nije HDZ ni njegova vlada koja s takvim strankama nema ništa.

Od Pupovca očekuje da ne pridonosi polarizaciji i poručuje kako oni na ključnim političkim funkcijama trebaju pridonositi smanjivanju tenzija.

Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana, očekujem da se počinitelji individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU-a, NATO-a, koja ide naprijed. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje - poručio je Plenković i potvrdio kako se o eventualnom razvrgavanju koalicije s SDSS-om nije razgovaralo.

I drugi sudionici sastanka potvrđuju kako se nije govorilo o mogućem raskidu koalicije te da nije bilo disonantnih tonova ni zahtjeva, usprkos nezadovoljstvu koje su u HDZ-u izazvale Pupovčeve izjave.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
21:00 27.08.2019.

vlast je slast, pa makar po cijenu zavlačenja u nečiju...

BA
bakulušić
23:03 27.08.2019.

Pupovac se ne uznemirava, i nakon sljedećih izbora on će sastavljati hrvatsku vladu u koaliciji sa Plenkovićem ili Bernardićem. A sve zbog hrvatske pameti. I "slavne" prošlosti.

OK
okolo
23:53 27.08.2019.

tajnica ne smije reagirati , pupi ima imunitet...neograničen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije