Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB Vlada ZHŽ-a i premijer Zvonko Jurišić uvjereni da će opstati na vlasti

Uzdrmana aktualna vlast, Jurišić uzvraća tužbama

12.12.2008.
u 23:00

Ovo je pokušaj HDZ-a BiH da destabilizira Vladu, ali u tome neće uspjeti. Priča da su sporni poticaji samo je paravan kojim se koristi HDZ u pokušajima da sruši ovu vladu, a to čine zbog toga što su doživjeli neuspjeh na lokalnim izborima te će izgubiti vlast u sve četiri općine u ZHŽ-u.

Slaba komunikacija
Na taj paravan su donekle nasjeli i zastupnici HDZ-a 1990., oni koji su ostali na sjednici Skupštine, a koju su članovi Vlade napustili. Tako je, uz ostalo, ukratko rezimirao predsjednik Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić posljednja zbivanja na Skupštini. Ipak, dodao je da je možda bilo i nedovoljno komunikacije između članova vladajuće koalicije, pa se i zbog toga dogodilo to što se dogodilo.

Jurišić je kazao kako su članovi Vlade napustili sjednicu zbog amandmana na kojima je inzistirao HDZ BiH, a koji su se odnosili na smanjenje stavki u proračunu koje su već dobrim dijelom potrošene. Te je amandmane tehnički nemoguće provesti i neće biti provedeni, kazao je Jurišić. Ironično je najavio da će, u pokušaju ostvarivanja tih amandmana, uputiti pisma pojedincima i institucijama (Hercegovačkoj televiziji, Radiju HB i sl.) da županiji vrate novac. Ne vidim drugog načina da se ispune navedeni amandmani - poručio je Jurišić.

Trošenje, odnosno preraspodjela tih sredstava, sukladna je zakonu i radila se po odlukama Vlade - kazao je ministar financija Vjekoslav Bakula. Zakonita je i prošlogodišnja subvencija kamata, pri čemu su novi uplaćivani tvrtkama, a ne bankama. Ministar gospodarstva Žarko Karačić naveo je kako su banke dostavile podatke prema kojima su kamate podmirene, a uplata sredstava tvrtkama rađena po naputku koji je donijela Vlada.

Kaznene prijave
Prekršen je, pak, zakon usvajanjem ovakvog rebalansa jer po zakonu koji je Skupština ranije donijela, najmanje dva posto proračuna mora ići za poticaje. - Uvjeravam vas da će HDZ 1990. iz ovoga izaći u potpunosti jedinstven, istaknuo je Ivica Gašpar, predsjednik ŽO te stranke, a ujedno i županijski ministar. No, ako se jedinstvo ne postigne, prijedlog je Vlade da treba raspisati nove izbore u županiji.

Otvoreni rat započeo je. Vlada se odlučila braniti napadom. Novinarima je pokazan podatak da je bivša Vlada, na čelu s Viktorom Lasićem, nezakonito podigla četiri milijuna KM kredita za izgradnju zgrade branitelja. Skupština nije odlučivala, a odluka nije bila u Narodnim novinama. Zbog toga će protiv Lasića i bivšeg predsjednika Skupštine Zorana Vukšića uskoro biti podignute kaznene prijave.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije