Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJALCI NA TERENU

Uzbuna u Beču: Zbog prijetnji bombama policija evakuirala više škola

Izvanredna vijest
Vecernji.hr
08.11.2023.
u 12:09

Policija je građanima poručila da “nema razloga za zabrinutost” i kako su “učenici na sigurnom”

Gotovo svi austrijski mediji danas su javili da postoji “ozbiljna prijetnja” bombama u više bečkih škola i kako je bečka policija o tome jutros izviještena. Kako se ističe, nakon uzbune policija je odmah izašla na teren i prijetnjama ugrožene škole evakuirala i temeljito ih pretražila. Na terenu su, dok ovo javljamo, uz policiju i specijalne postrojbe za eksploziv i psi tragači. O kojim je točno školama riječ, policija nije htjela otkriti. Kako je javila Austrijska novinska agencija APA,  riječ je o školama u 15. bečkom stambenom okrugu u Hütteldorferstraße i Hernalser Hauptstraße u 17. okrugu.

“Trenutačno je u tijeku pretraživanje. U akciji sudjeluju i specijalizirane jedinice za eksplozive. U uskoj smo suradnji s Direkcijom za obrazovanje”, policijska je informacija dana danas prijepodne austrijskoj državnoj televiziji ORF. Policija je građanima poručila kako nema razloga za zabrinutost i da su učenici na sigurnom.

“Aktualno stanje uzimamo vrlo ozbiljno. Naglašavamo da nema razloga za zabrinutost jer su evakuacijske mjere Direkcije za obrazovanje provedene mirno i koordinirano”, ističe se u policijskom izvješću. Uz napomenu kako se policijska akcija odvijala u koordinaciji s austrijskim sigurnosnim organima za zaštitu Ustava i Direkcijom za obrazovanje Grada Beča.

Mediji ističu kako je nakon sukoba na Bliskom istoku primijećen porast radikalizacije i antisemitizma u bečkim školama. Bečki dogradonačelnik iz stranke Neos Christoph Wiederkehr već je reagirao na zabrinjavajuće vijesti posljednjih dana u bečkim školama. Pokrenuta je i Inicijativa prevencije protiv tih “zla današnjice” od austrijske vlade te organizirani brojni okrugli stolovi na tu temu po školama.

Koliko je situacija ozbiljna, govori i izjava direktora bečke srednje škole u Floridsdorfu Christiana Klara, koji je u razgovoru za državni radio Ö1 izrazio potrebu za zaštitarima u školama. Klar je istaknuo kako su u njegovoj školi oko dvije trećine djeca muslimana. “Kod nas su jasno prepoznatljivi protužidovski i protuizraelski stavovi”, rekao je Klar dodavši kako se sve to “ponovno jako rasplamsalo sa sukobom na Bliskom istoku”.

Komentara 2

SE
Serđo23
14:02 08.11.2023.

Austrija je već puno duže prijateljica sa Amerima nego mi , pa mi jos nemamo razloga za brigu !

Avatar TheJack
TheJack
13:49 08.11.2023.

UBS? (Umirovljenicke Borbene Snage)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije