Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2015. u 09:38

HDZ, predsjednica, Josipović, Linić, Bandić, IDS ako ne koalira sa SDP-om, prevelika je lista protivnika da bi milanović uspio

Velika se sumnja uvukla u tim Zorana Milanovića. Anketama “Ipsos pulsa” uvijek je vjerovao, a sada, kad mu je najbitnije, pokazuju kako ne da nije dostigao HDZ nego se razlika još povećala. I to u mjesecu kolovozu koji je Milanoviću donio puno dobrih vijesti. Pitanje je, naravno, koliko se anketarima isplati vjerovati, no pokaže li se da u tome ima istine, razorno će to djelovati na Milanovićev tim. I depresivno.

A kako drukčije kad su svi, logično, očekivali da će Milanović uspjeti kapitalizirati taj pregršt boljih vijesti i događaja koji su se zbili u proteklih mjesec dana. U čudu su i u SDP-u, nisu javno napali anketara, no ipak pokušavaju pronaći razlog zašto im se to događa. HDZ je, primjerice, uvijek “gazio” anketare, no u njegovu se slučaju to pokazalo opravdanim jer su se brojke iz anketa znale znatno razlikovati od stvarnih. Na štetu HDZ-a. Stoga su u HDZ-u i isticali da priznaju samo jednu anketu – izbore. Ovaj put, čini se, u HDZ-u vjeruju anketi, premda dodaju kako je “razlika između nas i SDP-a i veća od anketnih 9 posto”.

Milanovićev tim je u proteklih nekoliko mjeseci napravio više nego u prethodne tri godine svog mandata. Prebacio je u pretjecajnu brzinu, premijer se prestao svađati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, potom je počeo izbjegavati bilo kakve javne svađe, prestao je rabiti najgrublje izraze za HDZ i Tomislava Karamarka. Putuje i obilazi “svako selo”, priča, čak i sluša što mu ljudi govore, a bahatost mu je slabo vidljiva. Odradio je i nadogradnju s nacionalnim temama, pozvao se na politiku Franje Tuđmana i potaknuo preimenovanje Zračne luke u Zagrebu. Kad se pokrenuo skandal s arbitražom sa Slovenijom, čvrsto je zauzeo nacionalni stav i arbitražu proglasio propalom, pa postigao konsenzus i s HDZ-om i ostalima. Organizirao je vojni mimohod, koji je narod pozdravio. I statistike mu idu na ruku, turistička sezona je rekordna, raste izvoz, počeo je gospodarski rast. Traži rješenje za “švicarce”, dijeli vaučere sirotinji za struju...

I, nakon svega, HDZ povećava prednost!? Bude li to točno, to će značiti da Milanovićeva politika klizanja prema centru, čak i populizmu desnice, doživljava krah. U ovaj birački prostor šef SDP-a se uvukao jer su mu kazali da nema dovoljno “svojih” glasova za pobjedu, pa mu je sugerirano da potraži i, treba li, otme “tuđe” glasove. Učinio je to, no brzo se pokazalo da trpi i posljedice. Trećina njegovih birača protiv je ideje da aerodrom nosi ime po Franji Tuđmanu. Analitičari, u pokušaju da dobiju odgovor zašto se Milanovićev posao pokazuje uzaludnim, kažu da HDZ nije učinio ništa da bi mu rasla anketna potpora. No, možda dio odgovora treba potražiti u činjenici da se K. Grabar-Kitarović pojavila na svakom Milanoviću važnom događaju te ga potpuno “poklopila”. Kao na mimohodu, kao u Kninu, pa i na Alci, od koje je Milanović odustao iznerviran aplauzima predsjednici.

Da je i on svjestan da ga i ona ometa u planu čulo se u Barbanu, kamere su zabilježile njegov komentar, kad se nagnuo S. Mesiću i kazao: “Pogledaj kako joj plješću, ja to ne kužim”. No, ako će Milanović izgubiti, bit će to i zbog njegovih bivših prijatelja na ljevici, a sada neprijatelja koji mu “grickaju” glasove – poput Josipovića, Linića, Bandića, čak i Čačića, a i IDS-a izbjegne li koalirati sa SDP-om. Dakle, HDZ, predsjednica, suprotstavljena ljevica, respektabilna je lista Milanovićevih političkih protivnika. I najvažnije, premijer je svoj posao počeo raditi ipak prekasno, tri godine praznog hoda ne mogu se oprostiti.

>> HDZ sve jači, SDP bez porasta popularnosti, a potpora Živom zidu u padu

>> Desnica se ujedinjuje, stvara se bazen koji će sačuvati HDZ-ove glasove

Komentara 198

Avatar Idler 3
Idler 3
09:47 30.08.2015.

Ni njega "poklopila predsjednica" neg vlastita nesposobnost i diletantizam !!!

KL
Klarahrv
09:44 30.08.2015.

Jos malo i Milanovic je proslost.

AJ
ajmo
09:46 30.08.2015.

Plan 21 i zaduženje prije tjedan dana od 1,3 milijarde ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije