Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uzaludni prosvjedi susjeda - antena postavljena

Na ulazu na zemljište gdje je postavljena antena, Rokovčani su ispisali transparent UBOJICA NAŠEG SELA
04. prosinca 2012. u 12:25 1 komentara 58 prikaza
antena
Foto: Pixsell

Već drugi tjedan stanovnici Radićeve ulice u Rokovcima prosvjeduju i prikupljaju potpise na peticiju pokušavajući spriječiti postavljanje antene bazne stanice Vipnetove GSM mreže pokraj njihovih kuća, ali sve je uzalud jer antena je postavljena.

Stanari koji žive u blizini Vipnetove antene strahuju za zdravlje svoje djece od mogućih štetnih zračenja pa su, kada su čuli da Vipnet namjerava postaviti antenu pokraj njihovih kuća, zatražili pomoć od općine i predložili lokaciju izvan sela. No, Vipnet to nije prihvatio već je uzeo u najam parcelu u Radićevoj 65, na kojoj vlasnici inače ne žive.

– Antena je od mog dnevnog boravka udaljena 20 metara i ja trebam ovdje živjeti sa svojom djecom. Lokalna samouprava sve je poduzela što je u njihovoj nadležnosti i nije dala dopuštenje ni suglasnost da se antena podigne, ali oni imaju rješenje Ministarstva graditeljstva da je mogu graditi. Oni uopće nemaju projekt za ovu lokaciju i stalno nam mašu pred nosom papirima iz prošle godine. Ne znam je li istina, ali priča se da je ovaj antenski stup za signal u Srbiji i BiH – ogorčen je Antun Brkić, dodajući da je vlasnik parcele koji ne živi u Rokovcima dobio na ruke 300.000 kuna i ubire mjesečno najamninu od 6.500 kuna. Na ulazu na zemljište gdje je postavljena antena, Rokovčani su ispisali transparent UBOJICA NAŠEG SELA.

Marija Dekanić koja stanuje preko puta antene ogorčena je na Ministarstvo graditeljstva koje je izdalo dozvolu za gradnju.

– Nemamo ništa protiv Vipnetove antene, ali zbog zdravlja naše djece ne želimo je ovdje pokraj naših kuća već negdje izvan sela. Kakav je to čovjek koji je iznajmio zemlju za antenu i ne živi ovdje, već je pustio da se nas truje. Sramota! Mi se već dva mjeseca, otkad smo čuli da se nešto sprema, borimo da se antena ne postavi ovdje, ali izgleda da smo bitku izgubili. Čak ni nas, susjede, nisu pitali za suglasnost.

U središtu sela kod pošte je isto takva antena i pet ljudi koji žive u blizini je umrlo, a pet je oboljelo – kaže Marije Dekanić dodajući da nisu od Vipneta dobili nikakvo uvjerenje kako nema štetnog zračenja antenskog stupa po zdravlje ljudi. Na upite novinara, u Vipnetu odgovaraju da su ishodili sva potrebna odobrenja i suglasnosti nadležnih tijela i da "kontinuirano provode mjerenja o utjecaju mreže na zdravlje i okoliš i prije puštanja baznih stanica u rad, a u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja". U Općini su potvrdili da im oni nisu izdali dozvolu za tu lokaciju već su im ponudili drugu, izvan sela, kod groblja.

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • istinito:

    Nije to antena nego materijal za otpad. Uzmes sajlu, za jedan kraj zavezes kamen i zavitlas na te rogove, a drugi kraj zavezes za traktor pa par puta cugnes, tek toliko da razbijes monotoniju i eto ti mira i nitko ... prikaži još! vas nece zagadjivat, do slijedece prilike.