Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPIĆ Trasa plinovoda promijenila prostorni plan

Uz rijeku Liku gradit će se rekreacijska zona

10.04.2009.
u 16:36

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Gospića u starom sazivu bila je posvećena donošenju izmjena prostorno-planske dokumentacije za Gospić. Ti dokumenti su izmijenjeni kako bi bili usklađeni sa starijim dokumentima, ali i izmjenama zakona, te kako bi omogućili, a ne sputavali, razvoj najvećega ličkoga grada.

Nova zona u Deralama
Prije vijećnika suglasnosti su stigle i od mjerodavnih državnih organa i ministarstva, a obavljena je i javna rasprava. Gospićki prostorni plan je promijenjen kako bi se omogućila gradnja trase za plinovod za Dalmaciju. Lokacija za odlagalište otpada utvrđena je u Ostrvici nedaleko od Ličkog Osika, a utvrđena je i plinska stanica preko koje će i Gospić dobiti zemni plin. Prijašnji, čak 200 metara širok, koridor za autocestu sada je sveden na širinu samo 70 metara pa je taj prostor djelomično iskorišten za trasu plinovoda. Ona je 30 metara od žice autoceste. Vijećnici su, također jednoglasno, prihvatili plan uređenja nove zone u Deralama na sjeveroistoku grada.

Hotel i šetnica
Buduća zona proteže se na 16 hektara, na području lijeve obale Like, prelazi Budačku ulicu u smjeru Smiljanskog Polja, a s juga graniči s prilaznom cestom za autocestu. Tu se planira razvoj gospodarske djelatnosti te gradnja hotela, rekreacijskih terena te šetnice uz kanjon Like, gdje će biti pogodno i za ribolov. U zoni je i nekoliko stambenih objekata, čijim će vlasnicima biti omogućeno da naprave prenamjenu prostora i grade nove poslovne objekte na svojim parcelama. Kako je za Poslovnu zonu Smiljansko Polje potpisano pet ugovora o prodaji zemljišta, jedan investitor je zatražio objedinjavanje nekoliko parcela u jednu, čemu je i udovoljeno. Riječ je o budućoj proizvodni krila za vjetroelektrane za izvoz.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije