Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Uz prezentacije po školama i obrtnička zanimanja na cijeni

Bravari
Davor Javorović/Pixsell
10.04.2013.
u 16:55

Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore KZŽ: Ovo pomaže djeci. Sada Imamo stopostotni upis u obrtnička zanimanja.

Županijska obrtnička komora u suradnji s udruženjima obrtnika, Zavodom za zapošljavanje i srednjim školama, uz sufinanciranje Županije, i ove godine provodi u osnovnim školama prezentaciju obrtničkih i ostalih srednjoškolskih programa. Okupljenim osmašima i roditeljima u OŠ Zlatar predstavljena je važnost odabira zanimanja te sustav školovanja u kojem je novost da nakon tri godine učenici na trošak države mogu završiti i četvrti razred, položiti državnu maturu i studirati. Predsjednik obrtničke komore Davor Pleško istaknuo je da je projekt prezentacije pokrenut prije devet godina jer nije bilo dovoljno interesa za obrtnička zanimanja.

Šest obrtničkih stipendija

– Sada imamo stopostotni upis u obrtnička zanimanja, ovo pomaže djeci da se odluče – naglasio je Pleško. Deficitarna zanimanja su bravar, tokar i elektroinstalater, pa će za ta zanimanja u rujnu biti raspisan natječaj za dodjelu šest stipendija. Svoje su programe predstavile i srednje škole, a za učenike će se organizirati i posjet radionicama.

Žele u tesare i kuhare

– Čuo sam mnogo korisnih informacija. Želja mi je upisati se u SŠ Bedekovčina i učiti za tesara – zadovoljan je bio učenik osmog razreda Matija Soić. Njegov kolega Kristijan Čižmek također je bio jako zadovoljan. – Upisat ću se za kuhara ili tehničara za logistiku i špediciju. Imam još vremena za odluku, no vjerojatno ću ipak u kuhare, a ovdje sam saznao da je to danas i jako traženo zanimanje.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije