Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Uz pomoć preporuka SMARTMED projekta nastavlja se s promicanjem pametnog turizma na Mediteranu

SMARTMED
30.09.2022.
u 09:09

Na samom završetku trogodišnje provedbe projekta SMARTMED, predstavljene su preporuke za daljnje poticanje pametnog turizma na Mediteranu

Održan je posljednji sastanak Upravnog odbora SMARTMED projekta na kojem su istaknuti svi postignuti rezultati SMARTMED projekta kao i preporuke za daljnji razvoj pametnog turizma.

Projektni partneri bili su iznimno aktivni tijekom rujna što je kulminiralo završnom konferencijom održanom 14. rujna 2022. u Granadi, na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika, uključujući predstavnike Europske komisije, UNWTO-a, Interreg MED programa, Programa Interreg Europe te Plana EU-a za gradove. Na konferenciji je predstavljen Memorandum o razumijevanju, koji su potpisali 22 partnera i dionika iz sektora turizma, a čime iskazuju svoju predanost daljnjem širenju i razvoju rezultata projekta. Uz Memorandum, na završnoj konferenciji predstavljene su i ključne preporuke za osnaživanje i inovativnost turističkog sektora, a 20. rujna 2022. na posljednjem sastanku Upravnog odbora u Zagrebu, u organizaciji vodećeg partnera projekta Ministarstva turizma i sporta, partneri su rezimirali postignute rezultate trogodišnje suradnje.

Postavljene su preporuke za buduću integraciju pametnog modela turizma

Kao završni čin SMARTMED projekta uz javno dijeljenje svih rezultata u sklopu e-learning platforme, pripremljene su i preporuke za daljnje korake u promicanju pametnog turizma. Konkretnije, kroz preporuke će se nastojati integrirati načela i mjere identificirane u poslovnom modelu pametnog turizma u lokalne, regionalne, nacionalne, mediteranske i europske politike i strategije.

Preporuke u deset ključnih točaka predstavljene su zemljama partnerima kao i ostalim dionicima u turizmu na završnoj konferenciji održanoj 14. rujna u Granadi. Između ostalih, istaknuto je kako bi novi turistički model trebao postaviti lokalne i regionalne vlasti u središte turističkog planiranja i donošenja odluka te podsticati mehanizme međusektorske suradnje i dijaloga za unaprjeđenje planiranja i koordinacije turističkog razvoja. Tako bi se poboljšala sposobnost nošenja sa svim budućim izazovima u pozicioniranju Mediterana kao uključive, pametne i održive destinacije.

Stop sezonalnosti

Sezonalnost je prepoznata kao najveći izazov većine Mediteranskih destinacija što je povezano i s problemom nedostatka kvalificirane radne snage. Upravo zato, kao ključna preporuka, ističe se poticanje nacionalnih i regionalnih vlasti na razvijanje mogućnosti zapošljavanja u sektoru turizma tijekom čitave godine. Time se nastoji zamijeniti kratkoročne radne odnose dugoročnim, uz ponudu kvalitetnih radnih mjesta i plaća što bi potaklo mlade obrazovane pojedince da svojim znanjima i vještinama jačaju turističku sliku svoje zemlje.

Uz ostale vrijedne preporuke, naglasak je stavljen i na podupiranje korištenja velikih skupova podataka (Big Data) i poslovne inteligencije s namjerom boljeg razumijevanja tržišta i učinkovitijeg planiranja turističkih politika te doprinosa ciljevima EU politika za zeleni i digitalni sektor turizma.

Poticanje investiranja u rezultate proizašle iz SMARTMED projekta

Iako je sam projekt završio, nastavit će se s nadogradnjom i promicanjem rezultata projekta. U novom razdoblju brojni programi i inicijative Europske unije pružaju mogućnosti za nove investicije u primjenu poslovnog modela za pametni turizam. Cilj je naravno da se poslovni model implementira u što većem broju zemlja Mediterana kako bi pametni turizam zaživio, a destinacije postale atraktivnije i konkurentnije.

Kako bi se investiranje u implementaciju poslovnog modela za pametni turizam uistinu i provelo, u sklopu SMARTMED projekta izrađen je pregled konkretnih fondova, programa te inicijativa EU uz pomoć kojih se može ostvariti financiranje daljnjih inicijativa za što su partneri u projektu i pokazali interes.

SMARTMED projekt službeno završio, no razvijanje pametnog turizma i uspostava novog poslovnog modela i dalje će predstavljati imperativ zemljama Mediterana, a za što su partneri u projektu dobili i podršku predstavnika Europske komisije, UNWTO-a, Interreg MED programa te drugih relevantnih programa i inicijativa.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije