Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uz pomoć preporuka SMARTMED projekta nastavlja se s promicanjem pametnog turizma na Mediteranu

Na samom završetku trogodišnje provedbe projekta SMARTMED, predstavljene su preporuke za daljnje poticanje pametnog turizma na Mediteranu
30. rujna 2022. u 09:09 232 prikaza
SMARTMED
Pogledajte galeriju 1/2

Održan je posljednji sastanak Upravnog odbora SMARTMED projekta na kojem su istaknuti svi postignuti rezultati SMARTMED projekta kao i preporuke za daljnji razvoj pametnog turizma.

Projektni partneri bili su iznimno aktivni tijekom rujna što je kulminiralo završnom konferencijom održanom 14. rujna 2022. u Granadi, na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika, uključujući predstavnike Europske komisije, UNWTO-a, Interreg MED programa, Programa Interreg Europe te Plana EU-a za gradove. Na konferenciji je predstavljen Memorandum o razumijevanju, koji su potpisali 22 partnera i dionika iz sektora turizma, a čime iskazuju svoju predanost daljnjem širenju i razvoju rezultata projekta. Uz Memorandum, na završnoj konferenciji predstavljene su i ključne preporuke za osnaživanje i inovativnost turističkog sektora, a 20. rujna 2022. na posljednjem sastanku Upravnog odbora u Zagrebu, u organizaciji vodećeg partnera projekta Ministarstva turizma i sporta, partneri su rezimirali postignute rezultate trogodišnje suradnje.

Postavljene su preporuke za buduću integraciju pametnog modela turizma

Kao završni čin SMARTMED projekta uz javno dijeljenje svih rezultata u sklopu e-learning platforme, pripremljene su i preporuke za daljnje korake u promicanju pametnog turizma. Konkretnije, kroz preporuke će se nastojati integrirati načela i mjere identificirane u poslovnom modelu pametnog turizma u lokalne, regionalne, nacionalne, mediteranske i europske politike i strategije.

Preporuke u deset ključnih točaka predstavljene su zemljama partnerima kao i ostalim dionicima u turizmu na završnoj konferenciji održanoj 14. rujna u Granadi. Između ostalih, istaknuto je kako bi novi turistički model trebao postaviti lokalne i regionalne vlasti u središte turističkog planiranja i donošenja odluka te podsticati mehanizme međusektorske suradnje i dijaloga za unaprjeđenje planiranja i koordinacije turističkog razvoja. Tako bi se poboljšala sposobnost nošenja sa svim budućim izazovima u pozicioniranju Mediterana kao uključive, pametne i održive destinacije.

Stop sezonalnosti

Sezonalnost je prepoznata kao najveći izazov većine Mediteranskih destinacija što je povezano i s problemom nedostatka kvalificirane radne snage. Upravo zato, kao ključna preporuka, ističe se poticanje nacionalnih i regionalnih vlasti na razvijanje mogućnosti zapošljavanja u sektoru turizma tijekom čitave godine. Time se nastoji zamijeniti kratkoročne radne odnose dugoročnim, uz ponudu kvalitetnih radnih mjesta i plaća što bi potaklo mlade obrazovane pojedince da svojim znanjima i vještinama jačaju turističku sliku svoje zemlje.

Uz ostale vrijedne preporuke, naglasak je stavljen i na podupiranje korištenja velikih skupova podataka (Big Data) i poslovne inteligencije s namjerom boljeg razumijevanja tržišta i učinkovitijeg planiranja turističkih politika te doprinosa ciljevima EU politika za zeleni i digitalni sektor turizma.

Poticanje investiranja u rezultate proizašle iz SMARTMED projekta

Iako je sam projekt završio, nastavit će se s nadogradnjom i promicanjem rezultata projekta. U novom razdoblju brojni programi i inicijative Europske unije pružaju mogućnosti za nove investicije u primjenu poslovnog modela za pametni turizam. Cilj je naravno da se poslovni model implementira u što većem broju zemlja Mediterana kako bi pametni turizam zaživio, a destinacije postale atraktivnije i konkurentnije.

Kako bi se investiranje u implementaciju poslovnog modela za pametni turizam uistinu i provelo, u sklopu SMARTMED projekta izrađen je pregled konkretnih fondova, programa te inicijativa EU uz pomoć kojih se može ostvariti financiranje daljnjih inicijativa za što su partneri u projektu i pokazali interes.

SMARTMED projekt službeno završio, no razvijanje pametnog turizma i uspostava novog poslovnog modela i dalje će predstavljati imperativ zemljama Mediterana, a za što su partneri u projektu dobili i podršku predstavnika Europske komisije, UNWTO-a, Interreg MED programa te drugih relevantnih programa i inicijativa.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći ovdje.

EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju