Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto su dominantni

Uz pomoć Merkel Nijemci u Riju potvrdili da su vladari svijeta

An Argentina fan reacts near a mask of German Chancellor Angela Merkel before the team's 2014 World Cup final against Germany at the Maracana stadium in Rio de Janeiro July 13, 2014. REUTERS/Kai Pfaffenbach (BRAZIL  - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.07.2014.
u 15:04

Zašto je Njemačka nakon ekonomije postala dominantna i u nogometu

“Samo im je naslov svjetskog prvaka nedostajao za potvrdu da su vladari svijeta”, napisao je grčki list Goal u povodu njemačkog osvajanja nogometnog Mundijala. “Oni vladaju svuda – Deutschland über alles (Njemačka iznad svega)”, pridodao je atenski Livesport. Njemački trijumf u Brazilu opet je otvorio rasprave kako je moguće da su Nijemci dominantni u ekonomiji, politici, sad i u nogometu...

Sustav, disciplina i rad

Poveznica između njemačke politike, ekonomije i nogometa je kancelarka Angela Merkel. Najmoćnija žena svijeta vuče konce njemačke i europske politike, daje ekonomske smjernice i velika je navijačica njemačke nogometne reprezentacije. To se vidjelo i u nedjelju kada je na finalnoj utakmici protiv Argentine strastveno navijala za Elf. Unatoč brojnim obvezama, Merkel je našla vremena da Njemačku bodri u prvoj i zadnjoj utakmici Mundijala. A na daleki let u Rio de Janeiro Merkel se odvažila iako je već danas čeka Croatia summit u Dubrovniku. Nakon što je u svlačionici Maracane izgrlila nove svjetske prvake, Merkel se ukrcala u zrakoplov, u Berlinu s milijun Nijemaca ponovno pozdravila “Weltmeistere”, presvukla se i odletjela u Dubrovnik. Bez odmora. U Dubrovniku će Merkel razgovarati sa šefovima zemalja regije, koje će ugostiti predsjednik RH Ivo Josipović. Uz nezaobilaznu štednju, kancelarka Merkel opet će istaknuti tri stvari koje su temelj njemačkog uspjeha. A to su sustav, disciplina i rad. Na svim poljima Nijemci imaju izgrađen sustav u koji se svatko može lako uklopiti. I svaki dio tog sustava Nijemci doživljavaju jednako vrijednim, jer znaju da ako samo i jedan kotačić ne štima može doći do njegova raspada. Tako je i u nogometu. Nijedan igrač s klupe nije digao glas što je pričuva. Naprotiv, bili su svjesni da bez njih Njemačka ne može postati svjetski prvak i strpljivo su čekali svoju priliku. I dočekali su je. Upravo su igrači s klupe dali presudne golove.

Uz red, rad i disciplinu, odlika Nijemaca je i želja za stalnim dokazivanjem. Otac njemačkog nogometa Sepp Herberger, čovjek koji je Elf doveo do prve titule svjetskog prvaka 1954., udario je temelje nogometne filozofije Elfa rečenicom: “Nakon utakmice je prije utakmice”. Ili u prijevodu: nemojte previše slaviti pobjedu, niti tugovati zbog poraza, jer je nova utakmica pred vratima.

“Majka svijeta”

U tom je duhu bila i izjava najboljega njemačkog strijelca na ovom Mundijalu, Thomasa Müllera. Usred euforije nakon nevjerojatne pobjede nad Brazilom od 7:1, Müller je smireno pred TV kamerama kazao: “Ostanimo na zemlji. Svaka se nova utakmica potpuno drukčije razvija”. Finale je pokazao da je bio u pravu – Nijemci nisu uzletjeli i podcijenili Argentinu, već su u rovovskoj borbi uz malu pomoć sreće koju su sami isprovocirali postali i nogometni vladari svijeta. A to je Angeli Merkel, kojoj sada tepaju “Mutti der Welt” (majka svijeta), najbolji dar za 60. rođendan, koji će proslaviti u četvrtak 17. srpnja u Berlinu s tisuću uzvanika.

>> Argentinci prvi put primili pogodak u produžecima na nekom SP-u

Komentara 11

XA
xaron
16:41 15.07.2014.

Teško će biti zaustaviti Njemce. Ameri su se pretvorili u lošu kopiju Hollywooda, Kinezi su orijentirani na kopiranje zapada a ne na kreaciju, Indija je kaos, Rusi nikako da pronađu sami sebe...

TV
tinki vinki
16:03 15.07.2014.

Policentrizam to je njihova tajna...Rijetko koja drzava ima takav sustav u svijetu.

Avatar Becarina
Becarina
15:29 15.07.2014.

Grci su volili glasat za socijaliste , ovi preko noci postali neoliberali , banke ih korumpirale, peuzele i upropastile drzavu i sada su krivi Njemci sto im ne daju milostinju koja tako i tako ide bankama . Neka ih biraju ponovo i ne optuzuju ostali svijet za svoju glupost . Ne razumijem da itko u EU jos glasa za socijalise , a tako je sve očigledno .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije