Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na brdu usred Banovine

Uz obnovljeni samostan i u novoj crkvi proslavljen Sv. Antun pustinjak

Foto: Antun Petračić/VLM
1/7
17.01.2014.
u 16:45

Služene su dvije svete mise, a onu prijepodnevnu od sat i pol predvodio je i nadahnuto o životu i nauku opata-pustinjaka propovijedao pater Patar Cvekan

Čuntičko brdo usred Banovine danas se orilo molitvom i pjesmom u slavu Sv. Antuna pustinjaka, dragog sveca kojeg Hrvati ovog kraja vjekovima neumorno slave i radosno štuju. Novosagrađenu župnu crkvu Sv. Antuna Padovanskog na brdovitoj zaravni prepunili su vjernici i hodočasnici, ponovo su u velikom broju došli na blagdan ovog „zimskog“ sveca.

Služene su dvije svete mise, a onu prijepodnevnu od sat i pol predvodio je i nadahnuto o životu i nauku opata-pustinjaka propovijedao pater Patar Cvekan iz franjevačkog samostana na Kaptolu u Zagrebu. U misnom programu prvi puta sudjelovali su pjevači KUD-a Budičanka i ujedinjeni tamburaši iz nedalekih nizinskih sela Budičine i Hrastovice u susjednoj župni Sv. Bartola.

Izvodili su božićne napjeve,što je posebna značajka čuntičkog slavlja Sv. Antuna opata, s kojim danas u ovom kraju prestaje božićno vrijeme. Ispred crkve su prije svete mise članovi Franjevačkog svjetovnog reda prodavali zidni kalendar za 2014., a poslije mise sve nazočne počastili kuhanim vinom i vrućim čajem, iako je bilo izuzetno toplo, ugodno sunčano vrijeme. Danas je samostanska biblioteka proširena za stotinjak novih knjiga koje su prikupili slušatelji Petrinjskog radija, a župniku čuntičkom, pateru Petru Žagaru predao Ivica Mioković, novinar-urednik ovog lokalnog glasila i portala 53. – U miniranju samostana i paljenju crkve 1991./1992. stradalo je sve knjižno blago, a povratkom u Čuntić krenuli smo ispočetka i sada već posjedujemo 8000 naslova teološke i svjetovne literature. Duple knjige poklonit ćemo srednjim katoličkim školama u Bosni i Hercegovini- uz zahvalu na daru iz Petrinje rekao je župnik iz Čuntića.

>> U Banovini proslavljeni sveti Spiridon i Stevan Krsna slava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije