Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvoreni svijet

Uz labradoricu Monu hrabra Marijeta počela hodati i govoriti!

\'20.11.2010., Sisak - Sisacki Crveni kriz pokrenuo je akciju za pomoc maloj Marijeti Smajo(5,5 godina) kojoj je dijagnosticiran autizam.  Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
25.11.2010.
u 18:03

Djevojčici su još potrebni liječenje i rehabilitacija u jednoj klinici u Njemačkoj

Marijeta Smajo, petogodišnjakinja iz Siska, od prvog dana života ima poteškoće u razvoju, a tek s tri godine dijagnosticirani su joj psihomotorna retardacija i - autizam. No, iz njezinog čudesnog svijeta u onaj stvarni vuku je, uz neizmjernu ljubav i snagu, majka Dijana, otac Miro, sestra Veronika, ali i labradorica Mona. Upravo je uz terapijskog psa ta hrabra mala djevojčica tek počela izražavati osnovne potrebe i, što je najvažnije, hodati.

Sada već pjeva pjesmice

– Zanemarujući mali životni prostor, nedostatak vremena i dodatnu obavezu, prijavili smo se za terapijskog psa. Jako je napredovala uz Monu, i motorički i mentalno. S njom je već godinu i pol, a prije šest mjeseci čak je i prohodala. Još važnije, počela je komunicirati! Do tada uopće nije pričala, osim "mama", te nije imala nikakve reakcije. Danas pjeva pjesmice! I sama brinući se za psa, Marijeta je počela shvaćati i izgovarati sve radnje, poput gladi, žeđi, higijene... Napredak je neizmjeran, kaže majka Dijana.

Njihov maleni stan cijeli je podređen Marijetinim potrebama, od ogromne košare s raznobojnim lopticama, tunela za provlačenje, ljuljačke koja visi sa stropa dnevne sobe i ostalih sprava za razvoj senzorike. Naime, dok zvukove prejako doživljava, tolerancija na bol natprirodno joj je visoka. I liječnici se slažu da Marijeta i te kako ima potencijala. Ide svaki dan i u vrtić, gdje provede do tri sata. Ipak, pješčani sat za razvoj njezina mozga sve brže curi. I upravo zato je Crveni križ pokrenuo humanitarnu akciju "Darujmo s osmijehom - za Marijetu" unutar velike nacionalne akcije "Solidarnost na djelu 2010". Naime, prikupljat će se sredstva za liječenje i rehabilitaciju u njemačkoj klinici u Wetzlaru, u kojoj bi djevojčica mogla drastično napredovati i povećati joj kvalitetu života, pa čak i završiti školu. Međutim, koliko su joj i potrebne, terapije su toliko i skupe.

– Želimo Marijetu što bolje pripremiti za školu. Prvi krug terapija počinje već 23. siječnja, do kada treba platiti akontaciju. Postoji i jedna terapija s dupinima i ako budemo u mogućnosti, muž i ja ćemo joj to sami jednog dana darovati, jer ona oduševljeno reagira na vodu i životinje. Jednostavno vidimo da naša Marijeta može pobijediti autizam – govore Miro i Dijana.

I u pravu su, jer Marijeta nije tipična autistična djevojčica. Riječ je o društvenom, pa i na jedan drukčiji način jako komunikativnom djetetu.

Nedostatak logopeda

Pomažu joj i konji, pa svaki tjedan ima i termin u Udruzi za terapijsko jahanje Kas.

Slučaj Marijete Smajo, nažalost, nije rijetkost, pa otvara pitanje nedostatka stručnog osoblja u manjim sredinama diljem Hrvatske, pa tako i u Sisku, gdje nema logopeda, defektologa i radnih terapeuta, zbog čega djeca s oštećenjima učestalo putuju na zagrebački Goljak, što je financijski, fizički i vremenski vrlo iscrpljujuće za obitelji.

– U Sisku nema niti jednog logopeda na uputnicu, dakle osim jednog privatnog. Također, svako dijete je individualni slučaj i mi nastojimo pronaći onu terapiju koja je najbolja za Marijetu. Uvjereni smo da je ova u njemačkoj upravo to što joj treba, za što smo dobili i podršku njezinih liječnika – kaže majka Dijana.

 

-------------------------

Jedan krug terapija od 12 dana u klinici u njemačkom Wetzlaru stoji između 6.000 i 6.500 eura, a za efektivne pomake potrebna su barem tri do četiri ciklusa. Obitelj Smajo si uz jednu plaću i produženi rodiljski sama ne može priuštiti tolike izdatke. Broj žiro-računa u Raiffeisen banci za pomoć Marijeti Smajo i njenoj obitelji je, uz 99 kao poziv na broj, 2484008-3112442982.

Ključne riječi

Komentara 1

KF
kfilipcu
11:22 28.11.2010.

Čestitam roditeljima ovog malog srca i dajem im punu podršku. Takovoj dječici samo bezgranična ljubav može pomoći. Zagrljaju, ljubav roditelja djeda i baka, da se djeca uvijek osječaju sigurna i zaštičena je nešto najbolje za takve male anđele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije