Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2015. u 12:00

Zašto nekoga držati u pritvoru ako se isto može postići i jamstvom!?

Odluka Ustavnog suda u slučaju Milana Bandića razlog je razmatranja instituta jamstva, što je ministar Orsat Miljenić najavio još lani u studenome, a jučer je to zapravo samo ponovio najavljujući skorašnju javnu raspravu o izmjenama Zakona o kaznenom postupku jer se radna skupina i time bavila.

To je odmah povezano sa slučajem Mamić, koji je doprinio da se jamstvo umjesto istražnog zatvora u javnosti percipira kao kaznenopravna povlastica za bogate. Tako je i Dragutin Lesar nedavno u Saboru ustvrdio da je istražni zatvor za siromašne i budale. Što nije točno. Smisao tog instituta je da se nekoga, bio bogat ili siromašan, ne drži u zatvoru ako se njegova dostupnost može osigurati i na drugi, blaži (i jeftiniji) način.

To nije zamjena za kaznu, osiguranje naplate kriminalnog plijena... Sudac Vrhovnog suda Damir Kos lani je u stručnom radu pisao o tomu da sudovi vrlo često određuju nerealno visoke jamčevine zbog pogrešnog poimanja da jamstvo predstavlja "kupnju prava na bijeg" te je izričito istakao da je pogrešan zaključak izražen u nekim odlukama sudova da osobi bez imovine koja je i nezaposlena nije moguće istražni zatvor zamijeniti jamstvom. Samo što je tada jamčevina u tisućama kuna što svatko može položiti i za beskućnika.

>>'Mamić može nastaviti po svome koliko god hoće, a institucije će po svome'

>>Slučaj Mamić prelio čašu? Miljenić: Razmotrit ćemo institut jamstva

Komentara 4

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
15:59 17.07.2015.

opet ovi iz kukuriku koalicije imaju neke svoje sheme koje nitko drugi ne razumije.. jedva čekam da raspišu te izbore i da prestane ova muka.

BR
brankomatak660
14:35 17.07.2015.

Lako je platiti jamstvo ukradenim novcem

MH
mrtav-hladan
18:27 17.07.2015.

Zakon nikad nije bio isti za bogate i siromašne ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije