Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izum vozača autobusa

Uz Ja-KOMuniciram i autisti će reći što osjećaju

ja-kom
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
18.05.2012.
u 13:00

JA-KOM je namijenjen autističnim osobama, onima s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom te svima koji imaju određenih komunikacijskih teškoća.

U moru različitih aplikacija i igara koje se danas nalaze na svakom pametnom telefonu, prijenosnom računalu ili tabletu, sustav pod nazivom JA-KOMuniciram, koji je djelo vozača autobusa iz Zagreba, tek će zauzeti posebno mjesto. Goran Karas, otac autističnog djeteta, autor je prvog hrvatskog portala s “govornikom” koji pomaže osobama s teškoćama u komunikaciji da se izraze.

Signalizira i epilepsiju

– Sustav, koji je trenutačno samo internetski portal, u funkciji je od početka ove godine, međutim, ideja o njemu razvijala se posljednje 22 godine, otkad je mom sinu dijagnosticiran autizam – rekao je Karas te dodao kako je JA-KOM namijenjen autističnim osobama, onima s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom te svima koji imaju određenih komunikacijskih teškoća.

Početna stranica portala podijeljena je u 8 kategorija od kojih su neke hrana, piće ili pomoć, a “klikom” na svaku od njih pojavljuju se potkategorije u kojima se može odabrati “sličica” koja najbolje opisuje trenutačno raspoloženje ili potrebu, a upravo ta “sličica” na pritisak izgovori ono što je osobi u tom trenutku na pameti.

Da je Goran mislio na sve, govori i to da na portalu postoje i kategorije koje pritiskom okolinu mogu upozoriti i na epileptični napadaj osobe koja koristi sustav.

– Važno je da osobe s teškoćama budu primijećene u društvu. Često se trude nešto objasniti, a kad shvate da ih nitko ne razumije, samo odmahnu rukom i odustanu – objašnjava autor JA-KOM-a te ističe kako u izradu portala nije krenuo kao stručnjak nego kao tata. Ne razumije se, kaže, u računala te mu je u izradi sustava najviše pomogao drugi sin, student informatičkog menadžmenta.

Autor JA-KOM-a također je i predsjednik udruge AmoRe Vera, koja pomaže osobama s intelektualnim, komunikacijskim i drugim teškoćama, odnosno osobama koje se same ne mogu zastupati. Jedan od štićenika udruge koji boluje od cerebralne paralize, Dario, tijekom demonstracije sustava, najviše se veselio kategoriji koja pokazuje satove jer pojavom JA-KOM-a i on napokon može reći koliko je sati.

Uvesti i u muzeje

Rad ovog oca prepoznao je i Fakultet elektrotehnike i računarstva koji mu je u daljnjem razvijanju projekta ponudio suradnju te sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji o informatičkoj podršci invalidima te Tiflološki muzej u Zagrebu, u kojem je postavljena inačica portala.

– Kod našeg stalnog postava postavljen je ekran na dodir pod nazivom JA-Muzej-KOM s tri osnovne galerije, a posjetitelji će, pritiskom na određenu ilustraciju, moći dobiti informacije o muzeju te izraziti svoje zadovoljstvo viđenim – rekla je kustosica Nina Sivec te dodala kako je komunikacija s muzejskim sadržajima uz pomoć “slika koje govore“ već posve uobičajena u inozemstvu.

S njom slaže se i Karas koji ističe kako je portal pohvalio i španjolski portal s kojeg su preuzete neke ilustracije.

Suradnja s Tiflološkim muzejem tek je “okidač” za oca koji će svoj sustav ponuditi i ostalim muzejima grada Zagreba, a, kako kaže, bude li dovoljno novca, portal će se uskoro pretvoriti i u aplikaciju za mobitele i tablete te će time, ne trebajući priključak za internet, postati mobilan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije