Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali znanstvenici

Uz igru i pokuse uče matematiku, fiziku, kemiju i biologiju

ucenje4
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/5
17.10.2013.
u 11:28

Učenike trećih i četvrtih razreda podučavali su njihovi stariji kolege, osmaši, a zbog velikog interesa projekt će se nastaviti

Pomoću brojeva mogu se riješiti brojni problemi. Jako volim matematiku. Tata mi je jako dobar u tome, pa je i mene ‘zarazio’. Mlađi učenici ničega se ne trebaju bojati – poručila je osmašica OŠ Grabrik Katarina Kotić.

 Sudoku za vježbu

 Pomoću jednostavnijih primjera popularne igre sudoku dočarala je učenicima trećih i četvrtih razreda kako matematika može biti zanimljiva i zabavna. U sklopu projekta “Znanstvena srijeda” osmaši su svoje mlađe kolege u karlovačkoj osnovnoj školi uvjerili da najteži predmeti od kojih mnogi strahuju i ne moraju biti tako veliki preoblem. Osim toga, mlađi su učenici proučavali i strujni krug, magnetizam, svijet pod mikroskopom, tajanstvene epruete, mozak...

Mnoge je oduševio i mikroskop, te brojna druga oprema, kojom će se služiti u predmetnoj nastavi od petog do osmog razreda.

 – Pod mikroskopom smo proučavali mikroorganizam papučicu i vlas kose. Mene je oduvijek oduševljavao ‘nevidljivi’ svijet koji se proučava pomoću pomagala – otkrila je osmašica Petra Bračić. Da su mlađima uspjeli približiti znanost i otkloniti strah od predmeta, koji ih tek očekuju, potvrdili su i učenici.

 – Jako je zanimljivo. Jedva čekamo fiziku, kemiju i biologiju – poručile su učenice četvrtog razreda Lorena Banić i Leona Sabol. Zbog velikog interesa učenika izvrstan projekt će se nastaviti i u sljedećem razdoblju.

 Prijenos znanja vršnjaka

 –Nastojat ćemo uključiti sve učenike od prvog do četvrtog razreda. Ovime želimo popularizirati znanost s obzirom na nedostatak stručnjaka u Europi. Zanimljivo je bilo vidjeti i kako mlađi uče kada ih podučavaju njihovi stariji školske kolege. Pokazalo se da djeca lakše usvajaju sadržaje kada je prijenos informacija i znanja među vršnjacima – rekle su učiteljica biologije i kemije Slađana Cvitičanin, te fizike i matematike Tea Borković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije