Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast suborcima

Uz grob Tomislava Roma obilježena 20. godišnjica napada

\'26.06.2011., Glina - Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obiljezena je 20. obljetnica pocetka srpske pobune na Banovini. Polozeni su vijenci na grob Tomislava Roma, prvog  poginulog policajca. Luk
Nikola Čutuk/PIXSELL
26.06.2011.
u 16:27

Pogodilo me devet metaka. Uzvratio sam paljbom i pješice otišao do postaje, kaže Marko Pavlović

U zoru 26. lipnja 1991. godine, nekoliko sati nakon donošenja saborske Deklaracije o neovisnosti, 480 martićevaca i srpskih dobrovoljaca uz pomoć tenkova JNA iz Petrinje napalo je Policijsku postaju Glina. U višesatnoj bitki poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom, ranjena su tri policajca, a 16 ih je zarobljeno i odvedeno u kazamate u Golubiću i Kninu. Razmijenjeni smo 14. kolovoza u Tepljuhu – kazao je Ivan Kvakić, ratni zapovjednik Policijske postaje Glina, prigodom jučerašnjeg obilježavanja 20. obljetnice napada na tu postaju.

Misa u novoj crkvi

Brojni sudionici, suborci, rođaci i obitelj te izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, obrane, Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline i udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali su počast pred grobom Tomislava Roma, pričuvnog policajca koji je s nepunom 21 godinom poginuo braneći Policijsku postaju. Program se održao pred Središnjim križem koji je podignut na mjestu župne crkve srušene za privremene velikosrpske okupacije, a uslijedila je misa za branitelje koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić u novoizgrađenoj župnoj crkvi.

Simbol hrvatske države

– Te noći bio sam u autoophodnji. U središtu grada, kod ljekarne, iz mraka me pogodilo devet metaka iz kalašnjikova. Uzvratio sam paljbom i pješice došao do postaje. Otpremljen sam u bolnicu. U automobilu su pronašli 89 rupa od metaka –  prisjeća se Marko Pavlović. Za napad na Policijsku postaju  još nitko nije osuđen, podsjetio je Ivan Pandža Orkan, savjetnik za braniteljska pitanja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Ovdje se branila Policijska postaja i Republika Hrvatska. Policijska postaja simbol je hrvatske države, a župnu crkvu srušili su kao simbol nacionalne svijesti hrvatskog naroda. Nakon 20 godina vidimo da se  borba isplatila. Sagrađena je nova crkva. Postaja je u obnovi. Državu gradimo na vladavini prava –  rekao je Vladimir Faber, izaslanik ministra unutarnjih poslova.

Komentara 3

DO
downunder
16:26 27.06.2011.

Što nisu onog četnika Tadića proveli malo po Glini. Baš me zanima što bi rekao.

MA
massae64
18:53 27.06.2011.

a sto nisu brodarca i milankovica oni bi daleko vise mogli da kazu od tadica

MA
massae64
18:54 27.06.2011.

a ti administratore glup si kao konj kao da te jaca rodila u parenju sa sanaderom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije