Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uz grob Tomislava Roma obilježena 20. godišnjica napada

Pogodilo me devet metaka. Uzvratio sam paljbom i pješice otišao do postaje, kaže Marko Pavlović
26. lipnja 2011. u 16:27 3 komentara 92 prikaza
\'26.06.2011., Glina - Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obiljezena je 20. obljetnica pocetka srpske pobune na Banovini. Polozeni su vijenci na grob Tomislava Roma, prvog  poginulog policajca. Luk
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

U zoru 26. lipnja 1991. godine, nekoliko sati nakon donošenja saborske Deklaracije o neovisnosti, 480 martićevaca i srpskih dobrovoljaca uz pomoć tenkova JNA iz Petrinje napalo je Policijsku postaju Glina. U višesatnoj bitki poginuo je pričuvni policajac Tomislav Rom, ranjena su tri policajca, a 16 ih je zarobljeno i odvedeno u kazamate u Golubiću i Kninu. Razmijenjeni smo 14. kolovoza u Tepljuhu – kazao je Ivan Kvakić, ratni zapovjednik Policijske postaje Glina, prigodom jučerašnjeg obilježavanja 20. obljetnice napada na tu postaju.

Misa u novoj crkvi

Brojni sudionici, suborci, rođaci i obitelj te izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, obrane, Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline i udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali su počast pred grobom Tomislava Roma, pričuvnog policajca koji je s nepunom 21 godinom poginuo braneći Policijsku postaju. Program se održao pred Središnjim križem koji je podignut na mjestu župne crkve srušene za privremene velikosrpske okupacije, a uslijedila je misa za branitelje koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić u novoizgrađenoj župnoj crkvi.

Simbol hrvatske države

– Te noći bio sam u autoophodnji. U središtu grada, kod ljekarne, iz mraka me pogodilo devet metaka iz kalašnjikova. Uzvratio sam paljbom i pješice došao do postaje. Otpremljen sam u bolnicu. U automobilu su pronašli 89 rupa od metaka –  prisjeća se Marko Pavlović. Za napad na Policijsku postaju  još nitko nije osuđen, podsjetio je Ivan Pandža Orkan, savjetnik za braniteljska pitanja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Ovdje se branila Policijska postaja i Republika Hrvatska. Policijska postaja simbol je hrvatske države, a župnu crkvu srušili su kao simbol nacionalne svijesti hrvatskog naroda. Nakon 20 godina vidimo da se  borba isplatila. Sagrađena je nova crkva. Postaja je u obnovi. Državu gradimo na vladavini prava –  rekao je Vladimir Faber, izaslanik ministra unutarnjih poslova.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • downunder:

    Što nisu onog četnika Tadića proveli malo po Glini. Baš me zanima što bi rekao.

  • massae64:

    a sto nisu brodarca i milankovica oni bi daleko vise mogli da kazu od tadica

  • massae64:

    a ti administratore glup si kao konj kao da te jaca rodila u parenju sa sanaderom