Naslovnica Vijesti Svijet

Uz dvotrećinsku većinu, Abe će stvoriti vojsku

Dva desetljeća prije njegova dolaska na vlast Japanci su se borili s gotovo stalnom recesijom, a pod njegovom upravom gospodarstvo raste, no ipak skromnije od očekivanog
22. srpnja 2019. u 07:15 1 komentara 1235 prikaza
Shinzo Abe
Foto: Službena stranica japanskog premijera

Vječito vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) s lakoćom je pobijedila na još jednim izborima u Japanu. Na jučerašnjem glasovanju za Gornji dom parlamenta osvojila je u koaliciji s manjim strankama između 67 i 77 mandata, od 124 za koja su se stranke natjecale, kako pokazuju izlazne ankete.

Vladimir Putin USPOSTAVLJANJE ODNOSA Putin kaže da je "simpatizirao" Trumpa na izborima 2016. godine

Gornji dom, čiju polovicu zastupnika Japanci biraju svake tri godine, broji ukupno 245 mjesta te je manje moćan od Donjeg, ali je premijeru Shinzu Abeu iz konzervativnog LDP-a potreban kako bi, ako se na to definitivno odluči, promijenio ustav i krenuo u stvaranje vojske. Osnovni zakon zemlje, koji su napisali Amerikanci nakon Drugog svjetskog rata, trenutačno to brani Japanu.

Za promjenu ustava LDP-u s partnerima potrebno je 85 osvojenih mandata pa je strankino eventualno dosezanje te brojke jučer bila glavna tema. U Donjem domu desnica već ima dvotrećinsku većinu.

Poplave Tajfun Obilne kiše pogodile zapadni Japan, evakuacija više desetaka tisuća ljudi

U ovom trenutku nedostaju tek četiri mjeseca da Abe postane najdugovječniji premijer u povijesti Japana jer je na to mjesto zasjeo 2012. Dva desetljeća prije njegova dolaska na vlast Japanci su se borili s gotovo stalnom recesijom, a pod njegovom upravom gospodarstvo raste, no ipak skromnije od očekivanog. Cilj mu je, uz uspostavu vojske, i povećanje mirovina.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar intimus500
    intimus500:

    Ulaze novi /stari igraci na vojnu pozornicu .... ako im daju vecu slobodu, za 10 god cu biti jedni od glavnih igraca .