Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanogradnja

Uz 80 kuća Trgostil gradi 30 stanova, a na pomolu još tri zgrade

'                               '
Foto: ''
1/3
09.06.2010.
u 14:05

Oporba smatra, budući da je zemljište u gradskom vlasništvu, da Grad partnera za stanove treba tražiti javnim natječajem, a ne po ponudi

Nakon višedesetljetne stagnacije, na području Donje Stubice sljedećih bi se godina mogao dogoditi razvoj stambene izgradnje. Uz već davno najavljene stambene kuće koje bi u naselju Pustodol trebala graditi tvrtka Američka kuća, a planirano je 60 do 80 kuća, u Ulici Župana Vratislava, prema Domu zdravlja, stubička trgovačka kuća Trgostil planira gradnju trgovačkog centra, koji bi imao tridesetak stanova. Uz to, u Grad je stigla nova inicijativa, donjostubičke tvrtke Niskogradnje Hren, za gradnju triju stambenih zgrada, također na prostoru prema Domu zdravlja, iza župnog dvora, odnosno na prostoru sadašnjeg parkirališta.

Gradska zemlja

Na tom dijelu zemlja je u vlasništvu Grada, i tu se vidi obostrani interes, privatni i javni. Grad bi kao svoj udio dao zemlju, a zauzvrat bi dobio poslovni prostor u tim zgradama. U Gradu tu vide mogućnost prostora za gradsku upravu, vijećnicu, ali i društvenih sadržaja za razne udruge.

– Priča se puno o problemima, krizi u gospodarstvu, graditeljstvu, o tome kako se okolo gradi, a u Stubici ništa. Čak se govori da naši građani moraju stanove kupovati u okolnim općinama i gradovima. Ovo je jedan partnerski odnos, u koji mi dajemo zemlju, a dobivamo prostore za potrebe Grada. Tu bi se tako zaposlila i domaća operativa, a u stanove bi se doselile nove obitelji koje bi pridonosile razvoju grada – obrazložio je gradonačelnik Juraj Srebačić gradskim vijećnicima tu ideju.

Oporba neblagonaklona

Oporbeni vijećnici nisu previše blagonaklono gledali na tu ideju, prvenstveno na način na koji se provodi cijeli postupak. Smatrali su da bi Grad trebao biti taj koji bi trebao voditi inicijativu i tražiti najpovoljnijeg partnera. Također dio vijećnika smatra da bi u posao trebalo ući isključivo javnim nadmetanjem, uz možda čak i prethodnu javnu raspravu.

– Bez kušnje javnog nadmetanja ne možemo znati je li ovo najbolje rješenje. Ako raspisujemo javne natječaje za nabavu kontejnera ili promjenu žarulja, ne razumijem kako bismo ovakvo pitanje rješavali bez toga. Samo tako na dugi rok možemo zaštititi interese Grada i odagnati sumnje u pogodovanje pojedinim investitorima – rekao je nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Vjekoslav Matuša.

Na kraju je usvojen zaključak u kojem nije naveden konkretan investitor, već se samo pokreće inicijativa, a svi detalji bit će rješavani naknadno. Razvila se i rasprava je li to najpogodnija lokacija za stambenu izgradnju. Naime, to je još jedino vrijedno u samom središtu mjesta, no po drugima, upravo je to argument da u tome dijelu ne može biti ništa drugo do stambena izgradnja. Također je dio vijećnika naglašavao kako treba bježati od partnerskog odnosa, jer on ipak donosi rizik za Grad i njegovo zemljište, već to treba rješavati ugovornim odnosima. Oporba je ostala suzdržana kod glasovanja, a predsjednik Vijeća Anđelko Glivar uvjeravao je oporbu da nikakvog razloga za sumnju nema, te da se samo želi napraviti dobro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije