Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerica

Uvoze lavandu iz Srbije dok naša u skladištu čeka kupca

lavanda
B. Bradarić/VLM
03.03.2011.
u 17:21

- Kada bi sve bilo otkupljeno od domaćih proizvođača, pa da nam nedostaje lavande, nitko se ne bi bunio zbog uvoza, kaže predsjednica klastera Slavonska lavanda

Slavonski uzgajivači lavande u nevjerici su nakon vijesti da Hrvatska iz Srbije uvozi čak i tu biljku, dok njihovi proizvodi ostaju neprodani jer nema zanimanja za njihov otkup.

Ostali i bez poticaja

– Ne znam što bih rekla. Sve je to nelogično. Mi i danas imamo gotove proizvode od lavande i cvjetove uskladištene jer ih nemamo kome prodati. Kada bi sve bilo otkupljeno od proizvođača pa da nam nedostaje lavande nitko se ne bi bunio za uvoz, ali je situacija sasvim drugačija. Nažalost, prepušteni sami sebi jer očigledno je da nema nikakve koordinacije – kaže Marijana Vinković predsjednica klastera Slavonska lavanda koji okuplja proizvođače toga bilja s istoka Hrvatske.

Suočeni s takvom situacijom proizvođači se snalaze pa na raznim manifestacijama prodaju svoje proizvode poput ulja i sapuna. Cijena kilograma svježeg cvijeta od lavande iznosi tri kune a litra ulja, koje je iznimno kvalitetno i cijenjeno, košta od 27 do 30 eura po litri.

– To je jedini način da preživimo iako smo svjesni da to nije to. Nažalost, ono što smo krvavo stekli i proizveli ne možemo unovčiti. Jedno vrijeme su se mogli dobiti poticaji za uzgoj trajnih nasada, ali sad više ni toga nema. Ni sredstva koja bi nam se trebala isplatiti na ime eko proizvodnje još ne dolaze niti itko zna kako će se i na koji način ona isplaćivati – objašnjava Vinković.

Luksuzni proizvod

Vukovarski proizvođač Srđan Gostović kaže da izostaje zanimanje otkupljivača za proizvode od lavande te da ih sve manje ljudi traže.

– Mislim da je kriza i sve manje novca jedino objašnjenje u trenutnu situaciju. Očigledno je da su ovakvi proizvodi, koliko god oni bili kvalitetni, postali luksuz – kaže Gostović, koji ima zasađeno 4000 grmova lavande u Vukovaru.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kolovoz
00:29 06.03.2011.

pomirba odnosno proces pomirbe kako ga nazvase drzavni oci ukljucuje i poticaje u srbiji hm malo skupo malo vise glupo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije