Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za novi život

Uvodi se porod na stolcu, za bebu je to najprirodniji dolazak na svijet

Rodiliste
Matija Topolovec/PIXSELL
03.01.2013.
u 12:29

Sve više muškaraca želi biti uz suprugu na porodu, što nas veseli – kaže dr. Fureš

Rodilište Opće bolnice Zabok po opremljenosti i kvaliteti može se usporediti s rodilištima u većim bolničkim centrima u Hrvatskoj, pa i s privatnim.

Brojni donatori¸

U zadnjih godinu dana zahvaljujući ponajprije inicijativi šefa Odjela ginekologije i porodništva dr. sc. Rajka Fureša, dr. med. spec. ginekologa, napravljeno je mnogo. Ne čekajući pomoć i novac ministarstva, dr. Fureš obratio se zagorskim poduzetnicima i svima onima koji žele i mogu sudjelovati da se uključe u akciju uređenja rodilišta. I to se pokazalo dobrom akcijom. 

– Krenuli smo s građevinskim radovima na rekonstrukciji rađaonica, čime je dobiven prostor za privatnost rodilja. Prije toga prostor za porod bio je odvojen samo paravanom. Sve sobe na odjelu sada imaju televizore, donatori su nam darovali 19 novih uređaja – kaže dr. Fureš. Veseli ga što su i očevi prepoznali mogućnost da budu uz svoju suprugu dok rađa. 

– To je velika stvar, i mogu reći da ima sve više muškaraca koji su podrška svojoj supruzi u rađaonici – zadovoljan je dr. Fureš. Kako bi se još više osuvremenilo, u zagorsko rodilište sredinom ovoga mjeseca dolazi i stolac za porođaj, što je velika novost. 

– Porod na stolcu ustvari je najprirodniji način. Organizirat ćemo prezentaciju takvog načina poroda, a i roditelje ćemo upoznati s tim na trudničkom tečaju, koji se održava zadnjeg četvrtka u mjesecu. U ovoj prvoj fazi opremanja, navodi dr. Fureš uspjeli su i ishoditi četiri CTG aparata, a planiraju opremiti i jedinicu za centralni nadzor, kakvo bi u svakom trenutku liječnik ili sestra mogli pratiti situaciju pacijentice.

Podrška ravnatelja

– S uređenjem i opremanjem odjela ići ćemo dalje, sve dok bude dobre volje – kaže dr. Fureš. Inicijativu šefa rodilišta podupire i ravnatelj Opće bolnice Ivan Švajger. Zalaganjem dr. Fureša i zahvaljujući dobrim ljudima puno je učinjeno na kvaliteti zdravstvenih usluga posebice u ovom najosjetljivijem, ali i najljepšem djelu kao što su trudnoća, porod, dojenje – rekao je ravnatelj Švajger. U 2012. godini na svijet je u zabočkom rodilištu došlo 939 beba, samo jedna više nego 2011. Bum je bio 1998., kada je rođeno 1015 malih Zagoraca. Želimo to dostići, poručuje dr. Fureš. Očekuje se i produženje prestižne titule Bolnica prijatelj djece.

– Sve nas raduje što smo na zadovoljstvo naših rodilja ali i onih žena koje trebaju liječničku skrb na Odjelu ginekologije uspjeli kvalitetu i usluge podići na jedan viši nivo, prvenstveno na zadovoljstvo rodilja – zaključuje dr. Fureš.     

>>FOTO Beba iz majčine utrobe uhvatila liječnika za prst

Ključne riječi

Komentara 3

TH
thekurcula
16:10 03.01.2013.

Šta je to stolcu? Jel to isto što i stolica?

DU
Deleted user
16:27 03.01.2013.

Ja sam htjela tako roditi, ali je porod toliko dugo trajao da sam na kraju opet završila na krevetu. Kad sve ide ok možeš i u štali rodit. Ja bi bila umrla da me doktorica nije šivala brzinom svjetlosti.

BU
BubyZG
18:15 03.01.2013.

Treba prvo pitat Bozanića da li je to u skladu sa kršćanskim svjetonazorom, zatim riječ-dvije o tome treba reći u GROZD, a na kraju treba provesti i referendum !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije