Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvodi se nova naknada za gradnju grobnice od 500 do 800 kuna

Za direktora tvrtke na javnom je natječaju izabran dipl. ing. Krunoslav Blaži, a „ekspresno“ mu je povjerena i dužnost novog upravitelja PZ-a Puran bednjanskoga kraja
11. ožujka 2011. u 12:34 0 komentara 337 prikaza
groblje (1)
Foto: Ljiljana Risek

Svi vlasnici grobova koji sami ne mogu redovito održavati posljednja počivališta svojih pokojnika na grobljima u Bednji, Vrbnu i Cvetlinu odsad tu uslugu mogu naručiti od nove bednjanske Komunalne tvrtke Kemauček (komadić). Za godišnju naknadu od 500 kuna, njeni će djelatnici preuzeti obvezu održavanja grobnog mjesta.

- U tu cijenu ulazi uklanjanje uvela cvijeća i lampaša, korova i trave oko spomenika ili ruba parcele, pranje spomenika i nadgrobne ploče te polaganje svježeg cvjetnog aranžmana i cvijeća, pod uvjetom da troškove njihove nabave pokrije naručitelj. Riječ je o novoj usluzi kakve dosad nije bilo u cjeniku pogrebnih usluga. Uveli smo je zbog velikog broja iseljenih mještana bednjanskoga kraja koji žive u Zagrebu, Sloveniji i drugim zemljama. Oni su vezani uz rodni kraj, gdje počivaju njihovi najbliži, međutim, nisu u mogućnosti stalno posjećivati i sezonski održavati grobove. Ovako mogu biti sigurni da grobovi njihovih najdražih neće biti zapušteni – izjavio je dipl. ing. agronomije Krunoslav Blaži, direktor bednjanske Komunalne tvrtke Kemauček.

Blaži je „friški“ direktor, koji je taj posao počeo raditi od početka ovog mjeseca, nakon što je njegov izbor temeljem javnog natječaja potvrdilo i bednjansko Općinsko vijeće. Time je ujedno počela funkcionirati i Komunalna tvrtka Kemauček, koja će se baviti prvenstveno održavanjem svih bednjanskih groblja, javnih zelenih površina i zimskim čišćenjem. Odmah je donesen novi cjenik pogrebnih usluga i naknada Kemaučeka. Poskupljenja nema, uvedeno je samo više novih pogrebnih usluga kojih dosad nije bilo (ispumpavanje vode iz grobnice, prijenos pokojnika od mrtvačnice i spuštanje u raku, naknade za ekshumacije), a odsad će se uvesti i red u izvođenje radova na grobljima.

- Dosad je bilo svašta. Na groblju su klesarske i betonske radove izvodili razni samozvani majstori, a potom je iza njih ostajao građevinski materijal i nered koji nitko nije htio počistiti, ni izvođač, a ni vlasnik. Odsad više neće biti tako – kazao je načelnik Mirko Bistrović. Iako se nova obveza vjerojatno neće svidjeti građanima, ubuduće će komunalcu morati plaćati 100 kuna naknade za utrošenu struju i vodu za gradnju na groblju, a k tome će plaćati i dozvole za gradnju grobnice i grobnih okvira. Naknada za gradnju grobnice bit će od 500 do 800 kuna (za jedno ili dva mjesta), a za gradnju okvira od 300 do 400 kuna. Građani izradu betonskog okvira mogu naručiti i od Kemaučeka, a u tom slučaju to će, ovisno o broju mjesta, stajati od 1500 do 2000 kuna. Sve te poslove obavljat će četiri djelatnika koja su dosad bila na platnom popisu općinskih službi, a oni će, uz grobarske, obavljati i poslove na održavanju zelenih površina i čišćenju snijega.

Blažiju je „ekspresno“ povjerena i dužnost novog upravitelja Poljoprivredne zadruge Puran bednjanskoga kraja.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.