Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Uvjetni zatvor za časnika HV-a jer je u kući ilegalno držao oružje

Oružje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.07.2014.
u 16:45

Od 2007. do ove godine zabilježeno 173 takvih kaznenih djela. Najviše prijavljenih bilo je lani, njih 68, a najmanje, samo devet, 2012. godine

Koprivnički Općinski sud nedavno je umirovljenog časnika Hrvatske vojske Samira S., nositelja čina poručnika i odlikovanog Spomenicom Domovinskog rata, osudio na osam mjeseci zatvora, s rokom kušnje na godinu dana, zbog ilegalnog posjedovanja oružja i streljiva. Proglašen je krivim da je u svojoj kući u Koprivnici protivno Zakonu o oružju držao pištolj ručne izrade call. 7,65 mm te spremnik za streljivo za taj pištolj, kao i 20 komada pištoljskog streljiva call. 7,65 mm, komad pištoljskog streljiva call. 7,62 x 25 mm te komad lovačke patrone call. 12 mm. Osim što mu je oružje i streljivo oduzeto, Samir S. dužan je u državni proračun uplatiti i 1000 kuna.

Prikupljen arsenal oružja

On je samo jedan u nizu nesavjesnih građana koje je policija prijavila zbog držanja opasnog oružja i streljiva. Prema riječima Dražena Laljeka, glasnogovornika koprivničko-križevačke policije, od 2007. do kraja prošle godine zabilježili su 173 kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Najviše, njih 68, zabilježeno je lani, a najmanje, samo devet, bilo je 2012. godine. Svima njima, ovisno o težini kaznenog djela, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.Ipak, veseli da je puno više onih koji policiji dragovoljno predaju svoje oružje i streljivo i na taj način izbjegavaju eventualne prekršajne ili kaznene sankcije.

Koprivničko-križevačka policija od 2007. do početka ove godine u akcijama “Manje oružja - manje tragedija” zaprimila je arsenal oružja i streljiva. Prema podacima policije, građani su se dragovoljno riješili 139 komada automatskog oružja i 2638 rasprskavajućih sredstava, 139 komada puški, pištolja i sličnog oružja te nevjerojatnih 134.154 komada streljiva. Isto tako, iz svoje okoline uklonili su 94,4 kilograma eksploziva.

Anonimnost i sigurnost

- Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično - istaknuo je Laljek.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192, a svima se jamči anonimnost i sigurnost, dodao je on.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije