Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'LIJEČNIČKA POTVRDA'

Uvedeno kontroverzno pravilo u Mađarskoj: Žene će prije pobačaja morati slušati otkucaje srca fetusa

Perinatal Center of Tatarstan's Republican Clinical Hospital in Kazan
Foto: Yegor Aleyev/NEWSCOM
1/2
13.09.2022.
u 14:30

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu

Žene koje žele obaviti pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata poslušati otkucaje srca fetusa.

Pravni proglas kojim je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora predočiti liječničku potvrdu o tomu da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embrija".

Po pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embrija. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. tjedna ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu.

Premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010., voli se predstavljati kao pobornik kršćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne obitelji.

Pritom je taj desno orijentirani populist svjestan činjenice da bi opsežnija zabrana pobačaja, kao u Poljskoj kojom vladaju ekstremno desno orijentirani nacionalisti, bio krajnje nepopularan potez u njegovoj zemlji.

Organizacije za obranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u iznimno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Ideju da se, kao uvjet za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina). Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u travnju prošle godine. Premda čini dio oporbe i dalje ima potporu provladinih medija.

>> VIDEO Maloljetnika koji je naoružan došao na prosvjede pred HDZ-om sumnjiče za terorizam

Komentara 12

AU
aurelll
15:05 13.09.2022.

Kontroverzna za ljevičarske degenerične eugeničare.

KU
kuramela
14:41 13.09.2022.

Izgleda da je vama najdraže prišiti Ekstremno desna stranka . Ne znam jeste li ikad za ljevičare napisali Ekstremno lijeva stranka.

SP
Split71
15:23 13.09.2022.

neka slusa i nek joj zvoni do kraja njenog zivota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije