Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurniji svijet

Utjecajni republikanci pozvali na potporu Obami za "Novi start"

Barack Obama i Colin Powell
REUTERS/PIXSELL
02.12.2010.
u 15:57

Bivši državni tajnici Colin Powell, George Shultz, James Baker, Lawrence Eagleburger i Henry Kissinger zajednički su pozvali republikance na jedinstvo s Obamom

Obamina administracija još nije osigurala senatsku većinu za ratifikaciju sporazuma Novi start o ograničenju strateškog naoružanja s Rusijom. U osvajanju dvotrećinske većine od 67 glasova u Senatu, gdje demokrati od starog saziva imaju 58, a republikanci 42 predstavnika, Bijeloj su kući svojim ugledom i utjecajem odlučili pomoći i bivši državni tajnici Colin Powell, George Shultz, James Baker, Lawrence Eagleburger i Henry Kissinger.

 

U zajedničkom članku koji su napisali za The Washington Post pozivaju Senat da ratificira sporazum Novi start koji su potpisali Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.
- Podsjećamo da su raniji sporazumi Start I i Start II učinili svijet sigurnijim jer su smanjili rizik od nuklearne katastrofe i pojačali stabilnost odnosa Amerike i bivšeg SSSR-a. U nacionalnom je interesu potpisati nastavak sporazuma koji ograničava broj nuklearnog oružja na svakoj strani i dopušta SAD-u da zadrži snažno nuklearno odvraćanje - poručili su bivši ministri vanjskih poslova Amerike koji su u svojim mandatima na dnevnom redu stalno imali teme naoružavanja i odnosa s Moskvom.


Politički komentatori tvrde da će Obama dobiti potporu oporbenih republikanaca za ratifikaciju sporazuma jer se američka politička scena uvijek homogenizira kad su u pitanju nacionalni interesi koji u sporazumu Novi start imaju veću važnost od uskih stranačkih borbi za nadmoć. U “zbijanju nacionalnih redova” moglo bi pomoći i curenje povjerljivih diplomatskih informacija s WikiLeaksa koje je zadalo veliki udarac Americi, a posebno State Departmentu.


U javnosti plasirane diplomatske depeše koje su pisali diplomati Bushove i Obamine administracije što je ocijenjeno kao ugrožavanje nacionalne sigurnosti, a Washingtonu nisu ugodne ni izjave Vladimira Putina na CNN-u  koji je američkim prijateljima poručio da se “ne miješaju u suvereni izbor ruskog naroda”. Sve je ipak pokušao zagladiti sugerirajući da depeše mogu biti i lažne. Putin je upozorio da će Rusija razviti i razmjestiti novo nuklearno oružje ako SAD ne prihvati njezin prijedlog o integraciji ruskih i europskih snaga proturaketne obrane. Na listopadskom sastanku NATO-a i Rusije na summitu u Lisabonu Obama je pozvao Moskvu da preuzme određenu ulogu u budućnosti proturaketnog štita u Europi. Putin je poručio da je zahvalan Obami za omekšavanje retorike prema Rusiji i za njegovu reviziju proturaketnog štita u Europi.


Znajući koliko je sporazum Novi start važan za odnose Moskve i Washingtona, ali i da ima svjetsko sigurnosno značenje, bivši američki ministri vanjskih poslova poručuju senatorima da imaju dovoljno prostora za stranačku borbu oko unutarnje politike i krize u gospodarstvu te nezaposlenosti, ali da budu složni u zaštiti američkih nacionalnih interesa. Novi sporazum smanjuje broj nuklearnih bojevih glava na svakoj strani na 1550 komada, a to je dovoljno za sve američke misije. S time se slažu i sedmorica bivših zapovjednika nuklearnih snaga. U novom sazivu Senata od siječnja 2011. bit će još teže osigurati ratifikaciju jer će demokrati imati 52 mjesta, a republikanci većinu. Stoga ne čudi što Obama okuplja sve potencijalne pomagače radi što bržeg potpisivanja sporazuma Novi start.

 

Komentara 6

ST
Stockholm
16:12 02.12.2010.

Dobro!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
18:34 02.12.2010.

Naivac Obama misli da će ustupcima nešto postići...

Avatar ante_st
ante_st
18:07 02.12.2010.

Dok amerikanci i rusi čine sve da smanje svoj nuklearni arsenal iranci idu u suprotnom smjeru i ubrzano rade na vlastitom nuklearnom naoružavanju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije