Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U utaji poreza sudjelovala 22 trgovačka društva i dva obrta

Utajili 12,5 milijuna kuna poreza

13.03.2009.
u 13:02

ZAGREB - Marko Jagušt (34) (policija je objavila samo godine, nap.a.) osumnjičen je za utaju čak 12 i pol milijuna kuna poreza! Direktor je tvrtke Jagušt d.o.o., sa sjedištem u Ulici A. T. Mimare, koju je, kako doznajemo, 2006. godine osnovao isključivo radi protuzakonitog pribavljanja novca. U godini i pol izdao je ukupno 178 računa za 22 trgovačka društva i dva obrta, koji su, sumnja policija, u svemu sudjelovali. U računima bi naveli neku uslugu pa bi Jagušt, za naknadu, otišao u Finu podignuti novac. Usluge se naravno nisu nikada dogodile.

Ukupan iznos na svim računima iznosi vrtoglavih 12.911.035 kuna, a Jagušt ih je sastavljao i potpisivao od sredine 2006. do kraja 2007. godine. Ukupno je podigao 11 milijuna kuna u Fini, a dijelio ih je sa D. Š. i S. K. Osim toga, za svoju firmu nije vodio trgovačke ni poslovne knjige niti je financijskoj policiji porezne uprave predao poslovnu dokumentaciju tijekom financijskog nadzora.

Trgovačka društva i obrti kojima je Jagušt isplaćivao novac za fiktivne usluge tako su smanjili poreznu obvezu neosnovano si prikazavši pretporez, sve na temelju krivotvorenih računa Jagušteve tvrtke. Pokušali su izbjeći porez i druga davanja pa su i oni zaradili prijavu za utaju poreza.

Osim zbog zloporabe položaja, Jagušt je prijavljen zbog krivotvorenja te zbog povrede obveze vođenja poslovnih knjiga, a na sve to su ga potaknula dvojica sudionika koji nisu vlasnici niti jedne tvrtke, D. Š. (34) i S. K. (40). S njima je Jagušt navodno dijelio novac.

Državni proračun oštećen je za točno 12.405.395 kuna, utvrdio je policijski Odjel organiziranog kriminaliteta PUZ-a. Zanimljivo je da je policija za sve ovo doznala od anonimnog dojavljivača. Istraga je započela 2008. godine, u suradnji sa Središnjim uredom Financijske policije. Protiv trojice muškaraca u srijedu je podneseno Posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu. Inače, policija je i ranije imala posla sa Jaguštom zbog imovinskog kriminala.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije