Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŠTOVANJE PRAVA

Usvojen izvještaj Predraga Freda Matića: Odbor za prava žena EP-a traži da se osigura legalan pobačaj

Predrag Fred Matic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
11.05.2021.
u 21:42

Izvještaj poziva na uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole te apelira na nužnost borbe protiv širenja dezinformacija,

Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta usvojio je u utorak izvješće hrvatskog eurozastupnika  Predraga Freda Matića "o stanju seksualnih i reproduktivnih zdravlje i žena u EU-u" kojim se traži da sve članice ta prava poštuju i osiguraju pravo legalan pobačaj i seksualnu edukaciju.

Usvojena Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u posljednjih 10 godina, a podržana je u vrijeme kada određene europske članice zabranjuju pobačaj i ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji te negiraju važnost seksualne edukacije zabranjuju pobačaje, ne uzimaju u obzir važnost seksualne edukacije te ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji, ističe se u  u priopćenju ureda zastupnika.

Izvještaj poziva na uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole te apelira na nužnost borbe protiv širenja dezinformacija, a posebno ističe problem korištenja priziva savjesti kojim se na temelju osobnih uvjerenja ženama uskraćuje zdravstvena skrb.

“Izvještajem jasno tražimo univerzalni i puni pristup seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravstvenim uslugama, a što uključuje i poziv članicama EU-a da osiguraju seksualnu edukaciju za sve, kontracepciju i legalan i dostupan pobačaj”, poručio je hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić.

 

Odbor EP-a u izvješću ocjenjuje da je kršenje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena oblik nasilja nad ženama i potkopava napredak prema rodnoj ravnopravnosti  kršenje.

U izvješću je poseban naglasak stavljen na osiguravanje visokokvalitetne skrbi za trudnice, rodilje, babinjače i dojenčad te na suzbijanje diskriminacije u ostvarivanju prava na zdravstvene usluge.

Nedostupnost pobačaja uzrokuje smrt 23.000 žena godišnje diljem svijeta, naglašava Matić, a gotovo svaka ta smrt mogla se i može se prevenirati ako se osigura legalan i svima dostupan pobačaj, uz dostupnu kontracepciju, seksualnu edukaciju te zdravstvenu njegu i skrb.

Matić ističe da “tekst jasno osuđuje pokušaje pojedinih aktera da teme poput pobačaja zlorabe za nacionalne interese i poziva Komisiju da zaštiti pravo svake osobe na samoodređenje i pravo na izbor, uz poseban naglasak da se svaka diskriminacija u pristupu ovim zdravstvenim uslugama mora suzbiti“.

Izvješće Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) upozorava i i da se pandemija covida-19 negativno odrazila na prava i zdravlje žena, posebno kada je riječ o dostupnosti sigurnog i legalnog pobačaja, te narušila opskrbu lijekovima i pristup kontracepcijskim sredstvima.

Nakon usvajanja ovog izvješća, za koji je glasalo 27 zastupnika u odboru, dok je njih 6 glasalo protiv a jedan bio suzdržan, sljedeći je korak rasprava i glasanje o istom na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u lipnju.

Matić očekuje podršku većine zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući i hrvatske zastupnike, kakko bi Unija pokazala spremnost da zaštiti tione čija se prava ograničavaju i krše te poslala snažnu političku poruku onima koji to provode.

"Očekujem da će većina podržati ovaj tekst koji potvrđuje da je Europska unija spremna jasno stati iza svih onih čija su se prava ograničavala i zabranjivala posljednjih godina. Pregovori nisu bili laki no od cilja nećemo odustati: pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju za sve kao obveza država članica, a onima koji nas na tom putu opstruiraju mogu samo poručiti da je zaštita ljudskih prava iznad sitnih političkih interesa i da je ovo prvi korak da konačno suzbijemo takvu nazadnjačku agendu diljem Europe. Vjerujem i da će me sve hrvatske kolegice i kolege u EP-u podržati u ovome na plenarnoj sjednici jer glas protiv značio bi da su protiv zaštite zdravlja naših građanka!“, kaže Matić, stoji u priopćenju ureda zastupnika.

Komentara 5

TE
Tea1234
21:11 28.06.2021.

Sramota Europe i naših .....zastupnika. Pobačaji i eutanazije pod krinkom sloboda, to samo slijepac ne želi vidjeti!

ZI
zinegoid
07:35 12.05.2021.

otkuda im uopće pomisao raspravljati, ili odlučivati o tuđoj savjesti. savjest treba imati, to se ne može kupiti velikim primanjima ....

GO
goran2hr
22:32 11.05.2021.

Čitao sam kako je legalizacija pobačaja u Irskoj dovela do porasta pobačaja (radile su to i prije u stranim zemljama) od 40%. Kada bi kod nas uveli zabranu (uz iznimke), pa to dovelo do smanjenja broja pobačaja za 40%, bilo bi to nešto značajno za ovu demografski opustošenu zemlju. Plus prave demografske mjere po uzoru na Orbana, a ne ove besmislice koje se ovdje pod to podvaljuju. Znači, u Hrvatskoj zabrana uz iznimke, ako je nekome to baš toliko važno - Srbija i BiH nisu daleko. Inače sa ovim se Fredovim izvješćem - silno ćemo se "pomoći"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije