Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ustoličen patrijarh Moskve i cijele Rusije

01.02.2009.
u 10:45

Mitropolit Kiril ustoličen je u nedjelju kao 16. po redu patrijarh Moskve i cijele Rusije u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja, javljaju ruski mediji.

Kiril je u utorak izabran za nasljednika moskovskog patrijarha Alekseja II. koji je umro u prosincu nakon što je Rusku pravoslavnu crkvu vodio od 1990.

Kirilov izbor bio je prvi izbor patrijarha RPC-a od pada Sovjetskog Saveza i došao je u vrijeme kada crkva uživa do sada najveću popularnost i bliske veze s Kremljom.

Kiril slovi kao osuvremenitelj koji bi mogao pokušati ostvariti povijesnu pomirbu s Vatikanom, gotovo jedno tisućljeće nakon razdora između istočnog i zapadnog kršćanstva, te veću autonomiju od države.

"Axios, axios, axios", uzvikivalo se na ceremoniji ustoličenja. Axios je grčka riječ koja znači dostojan. Ceremoniji je nazočilo oko 4.000 ljudi, među kojima dostojanstvenici pravoslavne crkve, predstavnici drugih vjera, politički dužnosnici i obični vjernici.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin također su došli na svečanost u katedralu Krista Spasitelja.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije