Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.12.2014. u 12:00

U državi gdje ne štima puno toga do jučer se nije znalo čak ni koliko je 10 posto birača!?

U državi gdje ne štima puno (i previše) toga, poplavom referendumskih inicijativa suočili smo se i s bizarnom činjenicom da u Hrvatskoj nije jasno čak ni to koliki je broj potpisa potrebno skupiti za iniciranje referenduma. Točnije, državne institucije nisu znale koliko iznosi 10 posto od ukupnog broja birača!?

Stoga je odluka Ustavnog suda i više nego dobrodošla – sada konačno znamo koliko je potpisa potrebno skupiti za iniciranje referenduma. Ustavni suci kažu točno 404.252, a inicijativa “U ime obitelji” Željke Markić skupila ih je 380.649, stoga referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva neće biti. Još važnije, čini se da je Ustavni sud jednom za sva vremena razriješio tu bizarnu dvojbu kojoj smo se mjesecima bavili. U svojoj odluci ustavni suci su za sve buduće referendume obvezali Ministarstvo uprave da mora donijeti rješenje kojim će objaviti ukupan broj birača na referentni dan i sat te izračunati koliko iznosi deset posto od ustavnog praga, a to će morati objaviti i na svojim web stranicama.

Ta odluka Ustavnog suda ima i političke reperkusije za Željku Markić jer je sada definitivno izgubila momentum. Veliko je pitanje može li se nakon tog neuspjeha vratiti na veliku političku pozornicu.

>>Markić: Očekujemo da ministar Bauk ponudi ostavku!

>>Ustavni sud: Nije prikupljeno dovoljno potpisa za referendum 'U ime obitelji'

Komentara 18

VA
valdop
12:36 12.12.2014.

trebali bi donijeti odluku o retroaktivno odluci, kad je ona predavala potpise ove odluke nije bilo pa se svakako tumačilo

WA
walti
12:39 12.12.2014.

zlocinacko komunisticka i udbaska kukuriku koalicija

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:59 12.12.2014.

Zašto mediji ne traže ostavku Bauka i Peđe zbog laganja vlastitog naroda ? Dali medije kontroliraju članovi vlade ? Čudno da su mediji pout vučijeg čopra tražili ostavku Šukera i Mamića a recimo ne traže ostavke isto tako nesposobnih članovaova vlade koji su sustavno lagali Hr narod .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije