Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neustavne odredbe

Ustavni sud smanjio ovlasti Povjerenstvu za sukob interesa

mito
pixsell
07.11.2012.
u 13:02

Članovi povjerenstva ne mogu samostalno utvrđivati činjenice niti tražiti da im se dostave bankovni izvodi dužnosnika

Ustavni sud smanjio je na današnjoj sjednici ovlasti Povjerenstvu za sukob interesa. Ukinute su neke odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa koje su se ticale provjere podataka o imovini imenovanih dužnosnika.

Tako je npr. ukinuta odredba koja je  nalagala bankarskim institucijama i poslovnim subjektima da povjerenstvu moraju dostaviti dokaze nužne za provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika. Odredba ostaje za nadležna tijela u Republici Hrvatskoj.

Briše se i stavak 14. koji glasi "Sastavni dio izvješća o imovinskom stanju dužnosnika čini i izjava dužnosnika kojom dopušta povjerenstvu pristup podacima o svim računima kod domaćih i stranih bankarskih i drugih financijskih institucija koji su zaštićeni bankarskom tajnom. Izjava se daje isključivo za potrebe provjere podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika i odnosi se na razdoblje dok traju obveze dužnosnika sukladno ovom zakonu." 

Ukida se i treći stavak 26. članka koji je glasio "Ako dužnosnik svojim pisanim očitovanjem te odgovarajućim dokazima opravda, u postupku provjere, utvrđeni nesklad ili nerazmjer na svojoj imovini, povjerenstvo će donijeti zaključak kojim utvrđuje da je dužnosnik prijavio povjerenstvu podatke o svojoj imovini, izvorima sredstava i načinu njezina stjecanja."

Ukinuta je i odredba koja je povjerenstvu davala pravo da "svojim radnjama" utvrdi činjenice. 

Iz zakona se briše i cijeli članak 46. koji je propisivao da povjerenstvo može izreći prijedlog za razrješenje od javne dužnosti za onog dužnosnika koji ne podnese  izvješće o imovinskom stanju i nakon izricanja sankcije ili navede neistinite ili nepotpune podatke o imovini s namjerom da prikrije imovinu.

Povjerenstvo je dosad također moglo takvog dužnosnika pozvati da podnese ostavku, no sada je i ta odredba ukinuta. 

Također, Ustavni sud odredio je da se izbor predsjednika i članova povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa mora provesti najkasnije do 15. veljače 2013.

>>Leko: Povjerenstvo za sukob interesa - to su oči i uši građana

Komentara 1

CH
chupakabra
15:00 08.11.2012.

Kakva smo mi banana država. Sa ovakvim odlukama ustavnog suda prema povjerenstvima za sukob interesa nakon ovoliko korupcije, oni objašnjavaju da to nije jedini način sukoba interesa. Bojim se da smo osuđeni na propast ako ne razvrgnemo ovakvu državu i stavimo totalne anonimuse na vlast, promijenimo ustav, pa ako treba i svakih 6 mjeseci novu vladu kao u Italiji dok ne dobijemo ono što zaslužujemo - poštovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije