Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud: Sabor mora donijeti zakon o Uredu predsjednika

Izvještajem je zapravo izbjegnuta situacija da Ustavni sud proglasi neustavnim pravilnik koji je donio predsjednik Republike.
12. svibnja 2010. u 13:04 20 komentara 3507 prikaza
josipovic
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Ustavni sud podsjetio je posebnim izvještajem Hrvatski sabor i Vladu da već deset godina hrvatski parlament nije ispunio ustavnu obavezu i donio zakon o Uredu predsjednika Republike. Zato je bivši predsjednik Mesić bio primoran donositi pravilnike kojim je sam propisivao sastav ureda, a sada je to učinio i predsjednik Josipović.

Ustavnost tih pravilnika na Ustavnom sudu osporio je Zagrepčanin Petar Marijan Radelj, koji je rekorder po broju takvih prijedloga. Ustavni sud ipak nije ocjenjivao ustavnost Mesićeva i Josipovićeva pravilnika, nego je umjesto toga podsjetio Sabor da donese zakon o Uredu predsjednika ili da promijeni Ustav.

Naime, u Tuđmanovo vrijeme Ustav je prepuštao predsjedniku Republike sve ovlasti vezane za njegov ured, a nakon toga je Račanova vlast 2000. godine u Ustav dopisala i da se "ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika uređuju zakonom i pravilnikom".

Ovim izvještajem zapravo je izbjegnuta situacija da Ustavni sud proglasi neustavnim pravilnik koji je donio predsjednik Republike. Ustavni sud čekat će s odlukom o Josipovićevu pravilniku do donošenja ustavnih promjena.

 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • kukuriku:

    any way,..triba mu malo \"krila odrezati\"....

  • -obrisani-:

    Hitno treba sazvati sjednicu Sabora i donijeti amandman na Ustav da se zabrani više od 55 savijetnika u kolu predsjednika Josipovića. STRAH ME !!! Dolazi nam Kapetan Dragan i sve je moguće! Ja ga nikako ne bih želio vidjeti kao ... prikaži još!djeti kao jednog od savijetnika !

  • demokršćanin:

    MIJEŠANJE NAZIVA! Podsjetimo se da u Hrvatskoj ne postoji PARLAMENT već HRVATSKI SABOR.Također mi nemamo PREMIJERKU već PEDSJEDNICU VLADE. Često se u nazivima kao i u ovom članku najprije spominje parlament,a zatim sabor.Rabimo prava imena.