Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sekularizam

Ustavni sud odlučio: Crkva ne može biti apsolutno odvojena od države

križ
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
13.02.2019.
u 14:32

Vjerski odgoj i nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama za Ustavni sud nisu neusklađeni s Ustavom.

Iako u članku 41. Ustava piše da su vjerske zajednice odvojene od države, ta odvojenost nije apsolutna jer treba čitati i stavak 2. prema kojem vjerske zajednice u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Stoga, slobodno izabrani vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja te slobodno izabrana nastava vjeronauka kao izbornog predmeta u osnovnim i srednjim školama, prema jednoglasnoj ocjeni Ustavnog suda (izuzeli su se Ingrid Antičević Marinović i Josip Leko jer su sudjelovali u donošenju zakona), nisu nesuglasni s Ustavom.

Stoga su odbijeni prijedlozi za ocjenu odredbe Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica koja to regulira, a koje su podnijeli Ivan Dušan iz Pazina i Ivan Vanja Lopušinsky iz Splita.

Ustavni sud upućuje i na stajališta Europskog suda za ljudska prava u predmetu Savez crkava “Riječ života” i ostali protiv Hrvatske prema kojima pravo na iskazivanje vjere poučavanjem zajamčeno člankom 9. stavkom 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava “ne ide tako daleko da bi za sobom povlačilo obvezu država da dozvole vjeronauk u javnim školama ili predškolskim ustanovama”, ali i da vjeronauk predstavlja izražavanje vjere pa njegovo održavanje u školama i predškolskim ustanovama predstavlja dodatno pravo koje spada u širi opseg članka 9. Konvencije, koje je “država dragovoljno odlučila osigurati”.

Ustavni sud zaključuje da je suvereno pravo Hrvatskog sabora da odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u RH. Ugovori su sklopljeni i sa Srpskom, Bugarskom i Makedonskom pravoslavnom crkvom, Islamskom i židovskim vjerskim zajednicama, Evangeličkom i Evanđeoskom crkvom, Savezom baptističkih crkava...

Dr. Frane Staničić, profesor upravnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji drži i kolegij Religija, pravo i društvo, upravo je u Večernjem listu upozoravao da treba čitati i stavak 2. ustavne odredbe koji vjerskim zajednicama jamči pomoć države. Stoga je i Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa koncila, tvrdio da RH nije “sekularna” država kakvom je neki vide.

Vandali išarali školu uvredljivim natpisima

 

Ključne riječi

Komentara 181

AN
angeomihael
14:45 13.02.2019.

Crkva smo mi,Hrvati,Srbi...Crkva smo mi radnici,profesori, vojnici policajci,vatrogasci ,beskućnicii,bolesni i zdravi,lijepi i ružni..Svećenici su samo administracija.Ne može se nas odvojiti od države koju stvaramo i plaćamo i živimo i volimo.Ateisti imaju svoju sektu i neka nas puste na miru.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
14:51 13.02.2019.

Samo bi u Hrvatskoj manjina vladala većinom, što navodi na zaključak da se ne respektira ni država Hrvatska, kao ni većinski katolički živalj. Čudi me kako nema još inicijativa o promjeni imena države.

CW
cwed1
14:47 13.02.2019.

Evo stižu dežurni drugovi i drugarice koji su alergični na sve katoličko i hrvatsko, a i alergični na pismenost i edukaciju te razlikovanju nekakvih pravnodržavnih termina.. svašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije