Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monetizacija ide dalje

Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative 'Ne damo naše autoceste'

referendum autoceste
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
12.01.2015.
u 21:23

Inicijatori referenduma tražili su od Ustavnog suda da zabrani Vladi i Ministarstvu prometa poduzimanje daljnjih koraka u davanju autocesta u koncesiju

Ustavni sud odbacio je zahtjev referendumske inicijative "Ne damo naše autoceste" da do održavanja referenduma zabrane Vladi i Ministarstvu prometa poduzimanje daljnjih koraka u davanju autocesta u koncesiju.

"Ustavni sud utvrđuje da u konkretnom slučaju ne postoje iznimne okolnosti zbog kojih bi se, u povodu podneska predlagatelja kojim traži izricanje privremene mjere, smio koristiti svojim općim nadzornim ovlastima prije no što postupak u bude okončan", stoji u obrazloženju "odbijenice" referendumskoj inicijativi Ustavnog suda.

Sabor nije zatražio ocjenu ustavnosti pitanja

Suci Ustavnog suda u odluci objašnjavaju da je Sabor 12. prosinca zatražio od Vlade da se provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača, nakon što je inicijativa u studenom predala više od 530 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma. No, Sabor još nije odlučivao hoće li od Ustavnog suda zatražiti i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz Ustava za njegovo raspisivanje. Po zakonu i Ustavu Ustavni sud ima opću ustavnu zadaću jamčiti poštovanje Ustava i nadzirati ustavnost državnog referenduma sve do formalnog okončanja referendumskog postupa.

No, Ustavni sud je ocijenio ranije da se u slučaju kada je raspisan referendum, a Sabor nije zatražio ocjenu ustavnosti pitanja, općim nadzornim ovlastima smije koristiti samo iznimno. Smatraju da se njima u ovom slučaju, kada Sabor nije poslao pitanje na ocjenu ustavnosti, ne smiju koristiti te su odbili zahtjev inicijative "Ne damo naše autoceste".

>>Hajdaš Dončić: Ni SDP ni monetizacija autocesta nisu bili uteg Josipoviću - pa pobijedio je

>>'Ako padne monetizacija, to će mi biti poruka: Otiđi'

>>Šanse da imamo koncesionare na našim autocestama su – nula posto

Komentara 24

BJ
Bjelovar112
21:40 12.01.2015.

nova inicijativa mora ic vlado odlazi dosta je po zagorju namjestenih natjecaja

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
22:22 12.01.2015.

Izdaja!

PR
Protivcenzure
22:30 12.01.2015.

čekali su da bude kraj izbora da odbace sve žive inicijative i referendume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije