Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negiranje zločina

Ustavni sud namjerava poništiti presudu za Ovčaru?

Ovčara
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
14.12.2013.
u 18:50

Srpski mediji navode da je bilo pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za ratni zločin nad civilima u Ovčari. Među onima koji rade na tome je, nagađa se, i sudac kojeg je postavila stranka bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice

Ustavni sud Srbije namjerava poništiti presudu za zločine počinjene na Ovčari gdje je ubijeno najmanje 200 hrvatskih civila, doznaje beogradski Blic.

Izvor Blica tvrdi kako su zadnjih nekoliko mjeseci bila četiri pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za ovaj zločin i svaki put je nedostajao glas nekog od sudaca, ali, tvrdi ovaj izvor, "započelo je žestoko lobiranje i u tome se posebno ističe sudac postavljen na prijedlog Demokratske stranke Srbije" koju vodi srpski nacionalist i zagovornik okretanja prema Rusiji, a ne Europskoj uniji, Vojislav Koštunica.

Ustavni sud pokušava oboriti presudu i proglasiti je neustavnom tako što će ukazati na navodno bitnu povredu prava zbog koje nije bilo pravično suđenje, doznaje Blic. Scenarij je okriviti suca Sinišu Važić koji je tijekom postupka dodjelilo status svjedoka suradnika jednom od sudionika pa je zbog toga trebao biti izuzet u Prizivnom vijeću kada je odlučivano o presudi.

Sudac Ustavnog suda koji je zamolio za anonimnost izjavio je Blicu da ukoliko suci Ustavnog suda budu htjeli. mogu pronaći razlog, " ali i ostati nijemi na činjenicu da je Sud u Strasbourghu razgraničio u svojoj sudskoj praksi subjektivnu i objektivnu nepristranost".

- To znači da u ovom slučaju uopće nije moralo objektivno doći do povrede prava na pravično suđenje. Ali Ustavni sud može ako hoće donijeti odluku bez utvrđivanja je li i objektivno došlo do povrede prava - pojasnio je ovaj sudac. Za sada nije jasno hoće li osuđeni biti oslobođeni ili će ponovno Prozivni sud odlučivati o presudama.

Komentara 9

DU
Deleted user
19:21 14.12.2013.

Masaker je napravljen na tlu Hrvatske pa onda Hrvatska treba pronaci krivce I uz pomoc Interpola dovesti ih u Ovcaru da se pronadje istina aonda osuda!

PA
paprikaš
19:07 14.12.2013.

gos.Josipoviču,Milanoviču,g.Pusič, hrvatska javnost traži da se izjasnite o ovom slučaju

Avatar possibilis
possibilis
20:28 14.12.2013.

Btw, ovo je drugi clanak (na koji sam naletio u 5 min u Vecernjem) da se prepisuju informacije iz Blica. Nesto se ovdje opako preokrenulo u urednistvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije