Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEFINICIJA BRAKA

Ustavni suci se 'prebrojavaju' o referendumu

gay parada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Božena Matijević
14.11.2013.
u 07:37

Jedno je pitanje hoće li Ustavni sud iskoristiti svoju ovlast da nadzire referendum i upustiti se u ocjenu je li uopće dopušteno referendumsko pitanje

U Ustavni sud pristiže sve više zahtjeva da se pozabavi odlukom Sabora od 8. studenog 2013. o raspisivanju referenduma o tome da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Od početka tjedna ustavni suci pod otvorenim su pritiskom raznih organizacija civilnog društva kojima su se pridružili čak i sindikati tražeći poništavanje odluke o referendumu što ga je inicirala udruga U ime obitelji. Govori se da su izloženi i političkom pritisku koji je, dakako, skriven od oka javnosti. U takvim uvjetima suci se već danima “prebrojavaju”. Jedno je pitanje hoće li Ustavni sud iskoristiti svoju ovlast da nadzire referendum i upustiti se u ocjenu je li uopće dopušteno referendumsko pitanje. Drugo je pitanje, ako se odluči na taj korak, kakvu će konačnu odluku donijeti.

Hoće li referendum poništiti te, ako hoće, s kojim razlogom. Ustavni sud ima 13 sudaca, ali ih je trenutačno 12 i navodno su se podijelili. U srijedu se opet vijećalo o ovome pitanju i, čini se, približilo konačnoj odluci, a ona bi se mogla objaviti danas. A da bi se takve situacije ubuduće izbjegle, pet sindikalnih središnjica i organizacije civilnog društva (GONG, Zelena akcija, Pravo na grad...) jučer su predstavili zajednički prijedlog ustavnih i zakonskih promjena za pokretanje i provedbu referenduma.

Prijedlog sadrži devet odredbi: uvjet od 5% potpisa birača, 45 radnih dana za prikupljanje potpisa, određivanje lokacija na kojima se potpisi ne smiju prikupljati, izuzimanje određenih pitanja iz referendumskog odlučivanja, očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja u roku od 30 dana od prikupljanja početnih 10 tisuća potpisa.

Komentara 14

NE
Nepokolebljiv
08:05 14.11.2013.

Kozji sir se pravi od kozjeg mlijeka! Od ovcijeg mlijeka se ne moze praviti kozji ili kravlji sir nego jedino ovcji sir. Zajadnica muskarca i zene je nazvana pojmom "BRAK". U doba kada se taj pojam poceo koristiti nisu bilee "moderne" drugacije "kombinacije"! Zainteresirani za drugacije kombinacije si sami trebaju izmisliti nazive za svoje zajadnice. Konjak je DESTILAT odredene vrste vina. Destilati vina drugih vrsta se NIGDJE NA SVIJETU ne mogu zvati konjak pa zar je onda zajadnica zene i muskarca manje "brand" vrijedan postovanja izvornosti imena nego je konjak!?

DU
Deleted user
08:50 14.11.2013.

Referendum je demorkatsko pravo hrvatskog naroda. Ustavni sud neće nikada biti iznad volje hrvatskog naroda. - predziđe kršćanstva uzvraća udarac, kad su se najmanje nadali

Avatar abakus
abakus
10:05 14.11.2013.

Pritisci na Ustavni sud su nedemokratski i sramotni za jednu demokratsku državu. Na žalost, i suci su samo ljudi, imaju obitelji, djecu, i ovakvom agresivnošću može ih se zastrašiti. Ali zar je to u redu? Zar je to po zakonu? Gdje je policija koja bi trebala djelovati i zaštititi suce te im omogućiti da donesu odluku u skladu sa zakonom, a ne na osnovu agresivnih pritisaka kakvih, vidimo to dobro, pogotovo posljednjih dana, nimalo ne nedostaje od strane ovih "liberalnih", "slobodoumnih", "naprednih" i "ultratolerantnih"...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije