Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ustaška unuka neće voditi Srbe. Njezin djed palio je srpska sela'

“Govedarica je dezerter, rat je proveo u Novom Sadu”, odgovara Željka Cvijanović
17. rujna 2018. u 21:45 25 komentara 20692 prikaza
Željka Cvijanović
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgodio je posjet Banjoj Luci i Sarajevu za četiri dana, za petak 21. rujna. Njegov posjet zasigurno će imati veliki utjecaj i na rezultate općih listopadskih izbora u BiH, točnije u Republici Srpskoj, s obzirom na to da Lavrov dolazi u predizbornoj kampanji i svoju će podršku dati Miloradu Dodiku koji je u dobrim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Željka Cvijanović Prljava kampanja u BiH Kandidatkinja za predsjednicu RS-a nazvana ustaškom unukom

Lavrov je prvi visoki dužnosnik Putinove administracije koji će posjetiti BiH u vrijeme kada je Rusija sigurno izgubila svoj utjecaj u Crnoj Gori i Makedoniji. Nema sumnje da u BiH već dulje vrijeme prevladava strah od stvarnih namjera Moskve prema regiji pa je i SAD bio upozorio da Rusija pokušava proširiti svoj utjecaj u BiH.

Lavrov u Banjoj Luci

I dok se donedavno govorilo o sveprisutnom ruskom “mekom utjecaju” na Balkanu, danas je vidljivo da Rusija u BiH i Srbiji ima utjecaj koji svojom politikom provode Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Analitičari su uvjereni da postoji jedna agenda političkog djelovanja između Banje Luke, Beograda i Moskve, koja ima zajednički interes zaustavljanja proširenja NATO-saveza na BiH.

U međuvremenu vode se velike borbe za pobjedu i prevlast u Republici Srpskoj te se koriste sva raspoloživa sredstva. Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica nazvao je “ustaškom unukom” protukandidatkinju za predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović, sadašnju predsjednicu vlade RS-a i osobu od najvećega povjerenja predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Milorad Dodik SPORAN DATUM Dodik: Mi gajimo domoljublje prema Srbiji, ne prema BiH!

“Zar jedna ustaška unuka može voditi srpski narod? I zar može bilo komu pričati o srpstvu i časti?”, rekao je Govedarica navodeći da je Pejo Marić, djed Željke Cvijanović, iz okolice Dervente u Drugom svjetskom ratu bio ustaški satnik i “palio srpska sela u okolici Dervente”, a “ujak joj je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane”.

Otac časnik vojske RS-a

Žestoko je uzvratila i Cvijanović nazivajući Govedaricu dezerterom koji u ratu nije bio u BiH.

“Što se tiče njegova ili mog odnosa prema stvaranju Republike Srpske ili naših obitelji, i tu se ima štošta reći”, rekla je Cvijanović dodajući da se Govedarica skrivao u Novom Sadu za razliku od nje čiji je otac bio časnik vojske Republike Srpske.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • pp:

  Premijerka Srbije, predsjednica Srpske Hrvatice, nas vojvoda Šešelj Hrvat...Hrvati Srbima kapu kroje...i dječje slikovnice...

 • OZRENKO:

  A unuk cetnicki KOMSIC moze predstavljati Hrvate

 • Avatar Jalnuški
  Jalnuški:

  Dakle, po toj logici, Srbi nemaju što tražiti na tlu Hrvatske.